"Perła" autorstwa Caro de Robertis to powieść należąca do serii Piąta strona świata albatros
W tej serii ukazują się powieści, pokazujące świat przez pryzmat ludzkich losów, nierozerwalnie związanych z korzeniami bohaterów i ich miejscem na mapie.
To powieści, które traktują o sprawach ważnych i jednocześnie podróże do krajów, w których rozgrywają się ludzkie tragedie.
"Perła" to historia rozgrywająca się w Argentyniew dramatycznych czasach dyktatury generałów.
Perla jest jedynaczką dorastająca w bezpiecznym dla niej miejscu. Jednak nadchodzi moment, kiedy opuszcza bezpieczne gniazdo i musi zmierzyć się z trudną prawdą o swoim ojcu, który był oficerem marynarki wojennej w czasach
Junty wojskowej w Argentynie.
Ma podejrzenia, że jej ojciec stał po niewłaściwej stronie, a jednak kocha go bezwarunkowo.
Wizyta nieproszonego gościa zmienia wszystko i wyzwala w niej potrzebę dotarcia do prawdy.
"Perła" to poruszająca historia o naszej tożsamości, o tym kim naprawdę jesteśmy i jak wiele możemy ukrywać przed najbliższymi.
W sposób delikatny, ale wymowny zostajemy wciągnięci do świata jakże odmiennego od naszego. Jesteśmy postawieni przed faktem, który ciężko odnieść do naszej sytuacji i tego jak możemy się do niej odnieść.
Jest to powieść, która na długo zostaje w głowie i ciężko o niej zapomnieć.
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2018-07-18
Tytuł oryginału: Perla
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Izabela Matuszewska
Lukasz Turków
Argentyna, rok 1913. Schodząc ze statku w Buenos Aires, Leda, siedemnastoletnia Włoszka, nie ma pojęcia, że jej poślubiony per procura mąż, dla którego...
Pierwszy stycznia 1900 roku. Mieszkańcy małego miasteczka są świadkami cudu - nieoczekiwanego powrotu zaginionej w wieku niemowlęcym Parajity. Znaleziona...