Nieczęsto sięgam po fantastykę, ale czasem pojawia się książka, która przyciąga mnie czymś więcej niż tylko gatunkiem. Tak było właśnie z Pewną historią Justyny Stęplewskiej. Co mnie do niej przyciągnęło? Tytuł intrygująco prosty, ale jakby zapraszający do czegoś głębszego. A potem przeczytałam opis: "Jestem jedną z nich. Chciałbym opowiedzieć wam moją historię…" I już wiedziałam, że muszę to przeczytać.
Bo kto z nas nie patrzył choć raz w niebo i nie zastanawiał się, czym tak naprawdę są gwiazdy? Co by było, gdyby każda z nich niosła własną historię, dramat, tajemnicę…? Pewna historia to właśnie taka opowieść nie o odległych galaktykach, ale o istocie, która jest gwiazdą, żyjącą pośród nas.
Główny bohater, Johnny – wyklęta gwiazda, po niemal dziesięciu tysiącach lat uwięzienia, trafia na Ziemię. Z zewnątrz wydaje się zwykłym człowiekiem, ale jego wewnętrzna magia i tajemnica szybko dają o sobie znać. To, co zaczyna się jak historia o drugiej szansie, szybko zamienia się w opowieść o przeznaczeniu, mocy i cenie, jaką trzeba zapłacić za wolność.
Johnny trafia na ślad pilnie strzeżonych ksiąg – źródła magicznej wiedzy. Ale czy wiedza daje wyzwolenie, czy jeszcze większe zniewolenie? A może prowadzi do zatracenia? Co oznacza, że "nigdy wcześniej nikt nie wymknął się śmierci"? I dlaczego to właśnie on ma zmienić układ sił między światem ludzi a mrocznym światem gwiazd?
To książka pełna symboli, magii i pytań, które zostają w głowie długo po ostatniej stronie. Czy każda gwiazda ma swoje przeznaczenie? Czy możemy je zmienić? I czy warto ryzykować wszystko, by poznać prawdę?
Stęplewska stworzyła świat, który jest mroczny i piękny zarazem. Czuć w nim napięcie, ale też melancholię. Johnny to bohater nietypowy jednocześnie silny i złamany, dumny i zagubiony. Nie sposób go nie polubić, nawet jeśli czasem budzi lęk.
Komu polecam Pewną historię? Na pewno tym, którzy szukają w fantastyce czegoś więcej niż walki dobra ze złem. Jeśli lubicie opowieści o tajemniczych bohaterach, magicznych księgach, o walce z przeznaczeniem i o tym, jak cienka może być granica między światłem a ciemnością, ta książka jest dla was.
Cieszę się, że po nią sięgnęłam. I mam nadzieję, że to dopiero początek większej opowieści. Bo Pewna historia zostawiła mnie z pytaniem: czy to naprawdę już koniec?
Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza
Data wydania: 2025-01-31