Myślał*ś kiedyś jak będzie wyglądał koniec świata? Ja kiedyś próbowałam to sobie wyobrazić, Jadnak nasz świat i technologia zmienia się tak szybko, że dałam sobie spokój, żyję dniem dzisiejszym, ale chętnie poznaję wizje końca świata według innych ludzi.
Dziś parę słów o tym jak koniec świata opisał Maciej Rapa @phenomenbook w swojej książce "Phenomen" wydanej przez @wydawnictwohm
Nad światem zawisł świetlisty twór zwany Phenomenem i odmienił wszystko. Cywilizacja jaką znamy upadła. Przeżyli ludzie, zwiadowcy, czyli też ludzie, ale tacy niezniszczalni- raz zabici zaraz się odradzają w takim stanie, w jakim zastał ich Phenomen oraz kapłani- dziwni ludzie z twarzami porośniętymi kwiatami, umiejący władać magią. Powstało też mnóstwo nowych gatunków zmutowanych roślin czy owadów, które mają w sobie elementy metalowe czy plastikowe. Mamy więc drzewa żyletkowe, czy takie, na których gałęziach dojrzewają żarówki.
Zwiadowcy z racji swojej nieśmiertelności wysyłani są na misje w nieznany świat. Życie ludzkie starciło dla nich wartość i znaczenie, wygodniej im się zabić i odrodzić na nowo niż leczyć. Jedyną osobą, która zachowała jakieś ludzkie uczucia jest główny bohater- Blady, jednocześnie jedyna osoba w całej powieści, którą możemy lepiej poznać.
Nie będę tu wchodzić w szczegóły misji czy przygód, by nie spoilerować. Jednak muszę przyznać, że książkę czytało mi się ciężko i długo. Przede wszystkim przez długie, niepotrzebne opisy: gdy pewna myśl niespiesznie, powoli i leniwie torowała sobie drogę w głowie bohatera, wykluwała się jak pisklę, które powoli przebija się przez skorupkę jajka i musiała być bardzo cierpliwa, skoro wyłaniała się tak powoli etc, już wcale nie chciałam jej poznać! Cała dynamika, jaką powinna mieć ta książka rozbijała się o takie opisy. Na domiar złego często opisy jednej sytuacji wracały co parę stron. Zdania były przeładowane, że zdarzało mi się gubić wątek, a postacie poza Bladym pozbawione charakteru i głębi.
Reasumując według mnie w "Phenomenie" pomysł na świat po apokalipsie był świeży i dobry, wykonanie jednak średnie
Data wydania: 2024-06-15
Czytamtu