Powieść, którą mam przed sobą, przenosi nas, czytelników do dawnego Londynu. Czasów londyńskiej socjety, gdy wielką popularnością cieszyły się bale, jedynym zadaniem ówczesnych panien było pięknie wyglądać, odpowiednio się zachować i znaleźć bogatego męża. Znaleźć męża spośród dżentelmenów, którzy z niebywałym szacunkiem i troską odnosili się do pięknych dam ( Aż chce się zaśpiewać za Danutą Rinn " Gdzie Ci mężczyźni, prawdziwi tacy 😉).
Pisarka prezentując historię pięciu przyjaciółek, młodych dziewcząt wkraczających do świata elit, którym rodzice poniekąd już wybrali małżonków w świetny sposób pokazuje nam mentalność ówczesnych mieszkańców Londynu ich życie i rozrywki. Dziewczęta nie są jednak potulnymi istotami, tylko kobietami, które wiedzą czego chcą co doprowadza do wielu wciągających perypetii i wydarzeń. A tajemniczy list od jednej z nich i pełna przygód wyprawa jest zaledwie małą wisienką na tym literackim torcie.
Torcie podanym z humorem okraszona błyskotliwymi dialogami, ponieważ pisarka ma tzw " lekkie pióro" przez co książkę czyta się szybko i z dużym zainteresowaniem. Co prawda niektóre wątki ( nie napiszę Wam jakie, ponieważ nie chcę Wam zdradzać fabuły) mogły by być nieco bardziej rozbudowane, jednak przyznać trzeba, że sięgając po powieść z pewnością otrzymujemy dobrze zapowiadający się debiut literacki.
Czyż to o czym Wam piszę nie przypomina Wam powieści Jane Austen czy serialu Bridgertonowie? Ależ tak, gdyż jest to bez wątpienia pozycja dla miłośników takiej literatury. Bo może, sięgając po tę powieść odkryjecie w debiutującej pisarce, kolejną Jane Austen, naszą polską Jane Auste
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-06-27