Okładka książki - Piękne życie

Piękne życie

SIOSTRZANA WIĘŹ

Powieść francuskiej pisarki Virginii Grimaldi "Piękne życie" znalazłam wśród nowości w mojej bibliotece i tym razem to letnia okładka w pastelowych kolorach przyciągnęła mój wzrok. A gdy przeczytałam, że jest to "opowieść w której śmiech miesza się ze łzami, a emocje nie dają odetchnąć" zdecydowałam, że chętnie osobiście się o tym przekonam.

"Piękne życie" to wzruszająca historia dwóch sióstr Emmy i Agathe, które wychowały się w Kraju Basków. Po dłuższym czasie spotykają się w domu swojej ukochanej babci, która niedawno zmarła, a jej dom został wystawiony na sprzedaż. Zanim nieruchomość przejdzie w ręce nowych właścicieli, siostry pragną spędzić tutaj ostatni wspólny tydzień.

Emma i Agathe od najmłodszych lat były ze sobą bardzo zżyte. W domu dziadków spędzały wakacje, uciekały tu przed niezrównoważoną emocjonalnie matką uzależnioną od alkoholu. Dom Buni i Dusia zawsze był dla dziewczynek bezpieczną przystanią. Przed pięciu laty na skutek nieporozumienia siostry utraciły ze sobą kontakt. Teraz Emma i Agathe mają jedyną szansę aby naprawić ten błąd, a wspomnienie babci, dziadka i czasu spędzonego w domku nad morzem prawdopodobnie pomoże siostrom zbliżyć się do siebie ponownie, odbudować więzi i rozliczyć z przeszłością. Podczas tego wspólnego tygodnia bohaterki próbują przywołać wspomnienia, wyjaśnić niedomówienia i odkryć tajemnice. Czy im się to uda?... Po odpowiedź odsyłam na strony książki.

Muszę przyznać, że jestem zachwycona tą opowieścią. Dawno już nie czytałam książki z takim zaangażowaniem i zachwytem na twarzy. Mimo, że dzieciństwo sióstr nie należało do łatwych i z roku na rok problemy narastały, to realizm i prawda świetnie się tu broni. Mamy więc żałobę po stracie, depresję, alkoholizm, przemoc domową, zawiedzione zaufanie, samookaleczanie, traumy i lęki. Widać, że Virginia Grimaldi nie unika trudnych tematów, podchodzi do nich ze szczególną wnikliwością, subtelnością i delikatnością. Jednak aby nie przytłoczyć i nie przygnębić czytelnika momenty smutne, poważne, trudne poprzeplatane zostały zabawnymi sytuacjami, które rozładowują napięcie i dodają historii lekkości, wesołości i humoru. Wspomnienie zmarłej babci otula niczym najcieplejszy kocyk i tworzy niesamowity klimat pełen dobroci, serdeczności i zrozumienia. Dzięki temu powieść czyta się bardzo przyjemnie, szybko i z niesłabnącym zainteresowaniem. Prosty język, ładny styl i ciekawe opisy w wykonaniu autorki bardzo przypadły mi do gustu.

Virginia Grimaldi postawiła na narrację pierwszoosobową oddając głos na przemian obu kobietom. Mamy zatem dwie niezależne relacje i dwa punkty widzenia. Obraz zdarzeń, który ze strony na stronę robi się coraz bardziej dramatyczny pozwala zachować obiektywizm.

"Piękne życie" to wartościowa, refleksyjna opowieść, w której emocje wychodzą na pierwszy plan. To jedna z tych historii, gdzie powinniśmy czytać "między zadaniami". Nie wszystko musi być przekazane wprost. Lektura zmusza nas do głębszych przemyśleń i wyciągania wniosków, ale są też momenty, w których łezka zakręci się pod powieką.

Autorce bez większego trudu udało się skraść moje serce. Jestem naprawdę pod wrażeniem i już nie mogę się doczekać kolejnego spotkania z powieścią Virginii Grimaldi. "Piękne życie" stawiam na półce z ulubionymi książkami i będę ją nieustannie polecać, a "Niech trwają tylko miłe chwile" oraz "Najwyższy czas znów zapalić gwiazdy" zapisuję na mojej liście priorytetów.

Informacje dodatkowe o Piękne życie:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2024-07-17
Tytuł oryginału: Une belle vie
Dodał/a opinię: Poczytajka

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Beletrystyka - problematyka śmierci żałoby straty Beletrystyka - problematyka życia wewnętrznego Współczesna proza literacka Beletrystyka - problematyka dorastania

Zobacz opinie o książce Piękne życie

Kup książkę Piękne życie

Niebo jest usiane gwiazdami. Jeśli patrzyć na nie bez mrugania, można dojrzeć Drogę Mleczną.

Moja młodsza siostra nie starzała się, kiedy oglądałam ją codziennie. Od ostatniego spotkania minęło pięć lat i nagle Agathe dorosła.

Więcej cytatów z tej książki

Najwyższy czas znów zapalić gwiazdy
Virginie Grimaldi0
Okładka ksiązki - Najwyższy czas znów zapalić gwiazdy

Anna. Przepracowana matka, która ledwo wiąże koniec z końcem, a z córkami widuje się tylko przy śniadaniu i nie dogaduje najlepiej. Chloé. Siedemnastolatka...

Niech trwają tylko miłe chwile
Virginie Grimaldi 0
Okładka ksiązki - Niech trwają tylko miłe chwile

Uniwersalna opowieść o chwilach, które wywracają życie do góry nogami, o falach emocji, które zmiatają wszystko na swej drodze, o niezapomnianych spotkaniach...