Okładka książki - Pieśń i Cień

Pieśń i Cień

Tom 1 cyklu Pieśń i Cień

Na wstępie chciałabym podziękować Autorce oraz Wydawnictwu za zaufanie i możliwość objęcia patronatem medialnym książki "Pieśń i cień" będącej pierwszym tomem serii o tym samym tytule. Muszę oczywiście wspomnieć, że totalnie urzekła mnie oprawa graficzna historii. Jest to powieść z gatunku epic fantasy. Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę mimo jej sporej objętości - liczy sobie blisko osiemset stron - czyta się naprawdę w zawrotnym tempie. Już od pierwszych stron zostałam wciągnięta do świata pełnego magii, bitew, intryg politycznych i niezapomnianych podróży. Z dużym zainteresowaniem oraz zaangażowaniem śledziłam losy bohaterów oraz przeciwności losu z jakimi musieli się zmierzyć. Chociaż historię Arii i Kastora czytałam już jakiś czas temu nadal pamiętam wszystkie emocje towarzyszące mi podczas lektury. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana, dopracowana i dobrze poprowadzona. Akcja powieści jest dość dynamiczna, cały czas coś się dzieje, sprawiając, że Czytelnik ma coraz większy mętlik w głowie, zatem nie ma tutaj nawet chwili na nudę. Autorka w niesamowicie plastyczny i pobudzający wyobraźnię sposób zaprezentowała świat przedstawiony. Jestem naprawdę pod wrażeniem. Chociaż nie ukrywam, że podczas lektury tej historii należy się skupić, żeby dobrze wszystko zrozumieć, ponieważ Autorka w naprawdę niesamowity sposób rozbudowała świat, w którym przyszło żyć bohaterom. Czytając niektóre opisy miałam wrażenie jakbym towarzyszyła bohaterom we wszystkich poczynaniach oraz odczuwałam targające nimi emocje. Bohaterowie natomiast, zarówno pierwszo jak i drugoplanowi, zostali w rewelacyjny sposób wykreowani. To wielobarwne, wielowymiarowe i skomplikowane postaci, po których tak naprawdę nie wiadomo czego się spodziewać. Na kartach powieści mogłam bliżej poznać pół elfkę, poł czlowieka - Arię oraz najemnika Kastora. Ich myśli, odczucia, mogłam dowiedzieć się z czym się zmagają każdego dnia, jak wygląda ich życie, co ich ukształtowało, o co walczą, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Zarówno Aria jak i Kastor od pierwszych chwil zaskarbili sobie moją sympatię. Poznając ich coraz lepiej zrozumiałam dlatego w niektórych momentach zachowywali się tak, a nie inaczej, dlatego wybrali taką drogę oraz co nimi kierowało. Z całych sił im kibicowałam i byłam ogromnie ciekawa jakie kłody pod nogi rzuci jeszcze im Autorka oraz jak rozwinie się ich relacja. A ta została poprowadzona w naprawdę świetny sposób. Od ich pierwszego spotkania dało się wyczuć pewne napięcie i przyciąganie pomiędzy Arią i Kastorem, które z czasem w związku z tym co spotykali na swojej drodze, jak trudnych wyborów musieli dokonywać oraz jakie konsekwencje one za sobą niosły, zaczęło przeradzać się w coś więcej, co nawet ciężko było jednoznacznie określić. Niemniej wszystko toczyło się swoim rytmem pozwalając Czytelnikowi skupić się na gestach, słowach i odczuciach towarzyszących głównym postaciom. Istotną rolę w tej historii odgrywają oczywiście postaci drugoplanowe, które wprowadzają sporo zamieszania do życia głównych bohaterów dostarczając zarówno im samym jak i Czytelnikowi wielu skrajnych emocji i wrażeń. Niektórzy zaskarbili sobie moją sympatię , inni irytowali mnie swoim zachowaniem. Mamy tutaj także przedstawioną perspektywę niektórych z nich co pozwala zobaczyć Czytelnikowi poszczególne wydarzenia innymi oczami niż Arii czy Kastora, bardzo podobał mi się ten zabieg. Autorka w umiejętny sposób kreśli portrety psychologiczne wszystkich postaci, świetnie buduje napięcie i sprawia, że naprawdę trudno przewidzieć co wydarzy się na kolejnych czytanych stronach. Natomiast ostatnie karty powieści pozostawiły mnie uczuciem niepokoju, milionem pytań bez odpowiedzi i chęcią jak najszybszego poznania dalszych losów bohaterów. Świetnie spędziłam czas z tą książką i czekam na więcej! Bardzo podobała mi się taka fantastyczna odsłona Autorki! Polecam!

Informacje dodatkowe o Pieśń i Cień:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-04-26
Dodał/a opinię: zakochanawksiazk

Tagi: pieśńicień elfy magia Fantasy epickie fantastykapolska fantasyka fantastyka drogi fantastykamłodzieżowa #vanessamożdżer #wydawnictwovandom nowa seria autorskie uniwersum epickie bitwy spisek i intrygi polityczne

Zobacz opinie o książce Pieśń i Cień

Kup książkę Pieśń i Cień

Ślad anioła
Vanessa Możdżer0
Okładka ksiązki - Ślad anioła

Czy wierzysz w przeznaczenie? To pytanie wywołało między Mariuszem Wilkiem a jego dziewczyną kłótnię, po której mężczyzna opuścił bar i postanowił wrócić...