Okładka książki - Pionierki. Maria Czaplicka i nieznane bohaterki antropologii

Pionierki. Maria Czaplicka i nieznane bohaterki antropologii

„Siła jest kobietą” - zgadzacie się z tym stwierdzeniem? Ja zdecydowanie tak! Nie jednokrotnie kobiety udowadniały swoją siłę. Nie inaczej dzieje się w książce pt.: „Pionierki. Maria Czaplicka i nieznane bohaterki antropologii”.

Maria Czaplicka, Katherine Routledge, Beatrice Blackwood, Barbara Freire-Marreco oraz Winifred Blackman to główne bohaterki „Pionierek”. Każda z nich dokonała niesamowitego! Maria Czaplicka przemierzyła arktyczną tundrę, by badać życie szamanów i nomadów, którzy nie znali białego człowieka. Katherine Routledge zleciła budowę statku i pożeglowała na Wyspę Wielkanocną. Beatrice Blackwood filmowała wojowników z Nowej Gwinei. Barbara Freire-Marreco zamieszkała w indiańskich pueblos, a Winifred Blackman rzucała się z aparatem w wir krwawych bójek w Egipcie.

Autorka książki (notabene pisarka oraz antropolożka) przedstawia nam historię 5 wspaniałych kobiet, które dokonały mogłoby się wydawać na tamte lata rzeczy niemożliwych. Każda z kobiet była inna, lecz łączyło je jedno. Odnalazły one w sobie siłę oraz odwagę, aby spełniać marzenia i realizować się zawodowo. Chciały udowodnić, że nie odbiegają w niczym od kolegów antropologów i one także mogą odnosić na tym polu ogromne sukcesy. Udowodniły, że życie kobiety nie toczy się wyłącznie w domu i może ona podróżować po całym świecie. Książka została napisana naprawdę bardzo ciekawie, dzięki czemu z przyjemnością zagłębiamy się w życie kobiet. Dodatkowo od podszewki możemy poznać pracę antropologów co okazało się być dla mnie czymś niezwykle ciekawym. Nigdy nie interesowałam się tym tematem, a po lekturze „Pionierek” zdecydowanie się to zmieniło.

,,Pionierki. Maria Czaplicka i nieznane bohaterki antropologii" Frances Larson to książka warta przeczytania. Dzięki niej możemy zagłębić się w życie 5 wspaniałych kobiet, które dokonały odkryć wpływających także na nasze obecne życie. Jeżeli macie wolne popołudnie to koniecznie sięgnijcie po „Pionierki”.

Informacje dodatkowe o Pionierki. Maria Czaplicka i nieznane bohaterki antropologii:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-06-16
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: ktomzynska

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze bóg

Zobacz opinie o książce Pionierki. Maria Czaplicka i nieznane bohaterki antropologii

Kup książkę Pionierki. Maria Czaplicka i nieznane bohaterki antropologii

Historia świata przez ścięte głowy opisana
Frances Larson0
Okładka ksiązki - Historia świata przez ścięte głowy opisana

Ludzka głowa jest wyjątkowa. Niniejsza książka opowiada o głowach oddzielonych od ciała. W naszej historii jest ich mnóstwo. Słowa "łowcy głów"...