*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Mięta/Miętówka*
Kolejna propozycja dla dzieci, która wpadła w moje ręce, tym razem jest to lektura raczej dla starszych dzieci, bardziej nastolatków, wg mnie 12+ może 13+. Powieść pełna magii, zwrotów akcji, dziecięcych czy już nawet nastoletnich problemów, do tego pojawia się lekki dreszczyk emocji i ciekawe przygody głównych bohaterek. Mi się podobało, choć jak zawsze muszę powiedzieć swoje, ale.
Pola i River, dwie najlepsze przyjaciółki, które zmagają się z szarą codziennością, która zmienia się gdy do ich rodzinnej Sepii wprowadza się Maja. Nowa koleżanka jest zagubiona i wycofana, jednak dziewczynki z czasem wyciągają ją ze swojej skorupki, tworząc całkiem zgrane trio. Niedługo później dziewczynki dowiadują się, że Maja nie jest zwykłą nastolatką, ale posiada magiczne zdolności. Przyjaciółki określone jako Latarenki wkrótce muszą stawić czoła klątwie, której ofiarom pada jedna z nich. W życiu dziewczynek pojawia się misja i wyzwanie, w ciemnych zakamarkach skrywa się zagrożenie, a koszmary senne mają swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości, ale przecież przyjaźń to też potężna magia.
Tutaj całkowicie urzekła mnie okładka utrzymana w moich ulubionych barwach, która już na wstępie mówi, że będziemy mieli do czynienia z magią. Również sam tytuł zostawia szerokie pole do wyobraźni, już na samym wstępie zmuszając do zastanowienia się czym jest ta pirania duszy. Wstęp mi się troszkę dłużył, ja na mój gust za dużo tutaj było opisów, jedne były ważne i jak najbardziej potrzebne, ale pojawiły się też te moim zdaniem zbędne, przez co początek jest przeciągnięty. Jak już przebrnie się przez ten początek to już mnie więcej od połowy, fabuła nabiera na sile, rozpędza się i wciąga już tak konkretnie, że czytanie staje się czystą przyjemnością.
Druga połowa książki jest świetna, dzieje się bardzo dużo, pojawia się sporo dialogów, akcja jest dynamiczna, pełna magii, przygód, szukania rozwiązań, dreszczyku i zwrotów akcji. Autorka wyjaśnia tytułowe zagadnienie, wprowadza bohaterki jak i czytelnika krok po kroku do magicznego świata, tym samym stawiając przed nimi kolejne wyzwania, ale też pokazując siłę, odwagę i determinację. Postawa dziewczynek jest godna naśladowania, myślę że młodsi czytelnicy będą zadowoleni, jednak dla mnie jako starszej fance fantastyki, troszkę zabrakło dopieszczenia fabularnego w zakresie fantasy, mam wrażenie, ze za łatwo poszło, ale to już czepianie się o szczegóły.
Lektura bardzo ciekawa i fajna, napisana w bardzo dobrym stylu, świetnie się ją czyta, pojawiają się ilustracje, cudowne swoją drogą, które pomagają lepiej zobrazować sobie zarówno bohaterów jak i towarzyszące im emocje. Z tego co zrozumiałam, to pierwszy tom przygód nastoletnich przyjaciółek, nie ukrywam, że jestem ciekawa kontynuacji, w takich momentach cieszę się, że mam dzieci, bo bez krępacji mogę kupować książki dziecięce. Zakończenie zostawiło kilka otwartych wątków, które zwiastują interesujący ciąg dalszy, ja czekam i szczerze polecam.
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-03-05
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 13-15 lat
olilovesbooks2
Kiedy w idealnej, kochającej się rodzinie dochodzi do tragedii, na jaw wychodzą mroczne sekrety, a rzeczywistość ukazuje swoje drugie, przerażające oblicze...
Kiedy krzyżujesz plany niebezpiecznemu czarnoksiężnikowi, spodziewaj się, że kłopoty dopiero się zaczynają… Po złamaniu klątwy piranii duszy życie...