Okładka książki - Plansza

Plansza

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Novae Res*

Po raz kolejny mroczna i tajemnicza okładka mnie przyciągnęła do książki, ale też opis był ciekawy. Kryminał, z motywem sportowym, motywem zaginięcia i innymi ciekawymi elementami, który naprawdę przypadł mi do gustu, choć i mam do niego parę uwag. Zrobił na mnie dobre wrażenie.

Sara, mistrzyni świata w szermierce, znika bez śladu. Ostatnie miejsce gdzie ją widziano, niczego nie mówi jej najbliższym, którzy szaleją z niepokoju. Co grosza kilka dni późnej w różnych częściach miasta pojawiają się ciała kobiet, zmasakrowanych i z wyciętą na ich ciałach planszą do szermierki. Komisarz Evans wraz z innymi przyjaciółkami Sary zgłębiają się w sprawę, która przybiera nieoczekiwany obrót, a nadzieja na odnalezienie zaginionej z każdym dniem niknie.

Bardzo mnie zaintrygowała ta książka, już sam opis dawał nadzieję na pełną zwrotów akcji, opowieść, tak się też stało, a sama powieść wciągnęła nie już po kilku pierwszych stronach. Lektura jest pełna konkretów, a jej akcja jest dynamiczna i wartka. Zaginięcie sportsmenki zostaje zachowane w tajemnicy, policja podejmuje się śledztwa, które z każdą kolejną informacją wchodzi na nowe tory, a gdy odnajdowane są kolejne ciała, emocje sięgają zenitu. Nie powiem, że udało mi się odgadnąć o co chodzi z całą sprawą zaginięcia, jak i z innymi wątkami, miałam pewne podejrzenia, coś się sprawdziło, ale sporo kwestii autorka rozwiązała inaczej, przez co fabuła czasami mnie zaskakiwała.

Przy czytaniu jednak towarzyszyło mi uczucie, że coś mało kryminalny ten kryminał. Owszem pojawiły się zbrodnie, również i kilka brutalniejszych opisów, ale cała fabuła była raczej prosta, jak na kryminał ta cała otoczka była jakaś płyta, autorka nie budowała tutaj napięcia, sprawa zaginięcia rozwija się bardzo szybko, bez jakiegoś głębszego wchodzenia w szczegóły. Jak na kryminał było dla mnie za lekko, fabuła była ciekawa, czytało się ją bardzo szybko, ale mi zabrakło jakiegoś dreszczyku, większej ilości detali dotyczących poszukiwań, zabójstw, rozwinięcia motywu seryjnego mordercy, mam wrażenie, że książka jest nieco niedopracowana pod kątem fabularnym, albo to ja robię coraz bardziej wymagająca.

Było też coś co mnie ogromnie irytowało, były to przeskoki w fabule, pojawiały się wstawki z kilku dni przed zaginięciem Sary, ale też jej perspektywa, która wiele rzeczy zdradziła jak dla mnie za szybko, według mnie perspektywa tej bohaterki lepiej wyglądałaby na końcu powieści, jako uzupełnienie śledztwa prowadzonego przez komisarz Evans. Kolejna rzecz, która równie mocno mnie irytowała, to ilość zbiegów okoliczności czy prywaty pomiędzy prowadzącą sprawę a przyjaciółkami Sary, to w mojej opinii zaszkodziło tej historii.

Ogólnie książka mi się podobała, to jak dla mnie bardzo lekki kryminał, który koneserom tego gatunku, może wydawać się płytki i niedopracowany, jednak, dla kogoś kto rozpoczyna przygodę z gatunkiem powinien się podobać, jest zagadka, są konkrety, jest lekkość języka i fabuły, można się połapać o co chodzi, choć autorka wprowadza też delikatną grę pozorów czy sprzeczne informacje. Książkę oceniam jako bardzo dobrą, fajnie przy niej spędziłam czas, choć troszkę szkoda, że była taka krótka.

Informacje dodatkowe o Plansza :

Kup książkę Plansza

(Nie)odnalezione
A.E. Szumska0
Okładka ksiązki -  (Nie)odnalezione

Każde wspomnienie może być pułapką. Każdy sekret – wyrokiem. Diana Minska nie pamięta wielu szczegółów z przeszłości, ale jedno jest pewne –...

Zapisane we krwi
A.E. Szumska0
Okładka ksiązki - Zapisane we krwi

A.E. Szumska - Matka dwójki dzieci, żona. Entuzjastka podróży i kobieta wielu pasji. Od lat pracuje w bankowości. "Zapisane we krwi" jest jej debiutem...