Okładka książki - Pocałunek na pożegnanie

Pocałunek na pożegnanie

Rok 1961. Rosamund Bailey to młoda, pełna życia i waleczna kobieta. Angażuje się w dziennikarstwo oraz walczy o prawdę i sprawiedliwość na świecie i w polityce. Ma silnie zarysowany charakter, jednak gdy w grę wchodzi miłość, to serce przejmuje stery. Dominic Blake to dziennikarz, który na swojej drodze kariery spotyka ową Ros, która wielokrotnie miesza mu w głowie i krzyżuje plany. Między bohaterami pojawia się iskierka uczucia, jednak los ma dla pary zupełnie inne plany.

Rok 2014. Abby zostaje zaangażowana do stworzenia wystawy o wielkich odkrywcach i pomimo, że praca nie satysfakcjonuje jej w pełni, z ogromną chęcią zatapia się w poszukiwaniu najciekawszych dzieł. Jedno z nich szczególnie zapada jej w pamięci, a miłość przedstawiona na przelotnym ujęciu zmienia wszystko. Od tej pory bohaterka za wszelką cenę chce poznać historię zdjęcia i osoby na nim przedstawione. Dążąc do ukrytej prawdy Abby zmienia życie przede wszystkim swoje, jednakże przy okazji zmienia losy innych bohaterów. A to wszystko dzięki jednemu, odległemu w czasie zdjęciu.

"Jeśli minione parę tygodni czegoś Abby nauczyło, to tego, że do miłości potrzeba odwagi. Miłość to potężna siła, która wiedzie na niebotyczne wyżyny i w straszliwe głębie, ale magiczne chwile wynagradzają wszystko."

W powieści "Pocałunek na pożegnanie" zostały zawarte dwie historie - z roku 1961 oraz 2014. Rozdziały przeplatają się, przez co mamy możliwość poznania dwóch opowieści w jednym czasie, często odnajdując w losach bohaterów podobieństwa i zazębienia. Jak się okazuje, wydarzenia z przeszłości miały duże znaczenie w teraźniejszości, a losy bohaterów po wielu latach w końcu odnajdują zakończenie oraz spokój ducha. Cała historia tworzy spójną, zazębioną ze sobą całość.

Każdy z bohaterów przedstawiony został dokładnie, ze wszelkimi szczegółami i detalami, przez co żaden z nich nie jest postacią "płaską". Historia została ciekawie wykreowana i opisana językiem, który bardzo przypadł mi do gustu. Opowieść pomimo swojej sporej objętości była niezwykle wciągająca, zrozumiała i przyjemna, bohaterowie dali się polubić a przestawiona codzienność świetnie oddała realia wspomnianych czasów. Czytając książkę przed oczami pojawiał mi się barwny film, który momentami spędzał mi sen z powiek i porywał w zupełnie inną rzeczywistość.

Powieść przedstawiła mi dwie różne rzeczywistości, problemy polityczne, wystawne imprezy, problemy rodzinne, zmiany pobytu zamieszkania, rozwój zawodowy bohaterów, miłości i zdrady, różnego rodzaju tajemnice, niepewności, relacje i stosunki, a także siłę, którą emanowały przedstawione postaci i która zaprowadziła ich tak daleko. Historia ta jest mieszanką wszystkiego, co najlepsze, dzięki czemu każdy czytelnik jest w stanie odnaleźć się w owej powieści - to nie jest jedynie miłosna historyjka, to piękna i głęboka opowieść.

Informacje dodatkowe o Pocałunek na pożegnanie:

Wydawnictwo: Kobiece
Data wydania: 2017-04-07
ISBN: 978-83-65506-97-9
Tytuł oryginału: The Last Kiss Goodbay
Język oryginału: Polski
Tłumaczenie: Małgorzata Bortnowska
Dodał/a opinię: livingbooksx

Zobacz opinie o książce Pocałunek na pożegnanie

Kup książkę Pocałunek na pożegnanie

Oświadczyny
Tasmina Perry0
Okładka ksiązki - Oświadczyny

Romantyczna podróż w czasie z powojennego Londynu do współczesnego Manhattanu Rok 1958. Londyn. Georgia Hamilton kończy 18 lat i rodzice...

Dom nad jeziorem. Porywająca opowieść o miłości, stracie i skrywanej tajemnicy
Tasmina Perry0
Okładka ksiązki - Dom nad jeziorem. Porywająca opowieść o miłości, stracie i skrywanej tajemnicy

Czy da się zapomnieć o pierwszej miłości? Ujmująca opowieść w scenerii rodem z Przeminęło z wiatrem! Rok 1994. W Savannah jest upalne lato, które...