Okładka książki - Początkujący Złoczyńca

Początkujący Złoczyńca

Chwilami bawiła, innym razem irytowała, by za moment wywrócić wszystko do góry nogami w najbardziej absurdalny sposób i wywołać lekki chaos w Twojej głowie. A mimo tego wszystkiego napisana jest lekkim, przystępnym językiem, dzięki czemu można ją pochłonąć w jeden wieczór. Poznajcie nietuzinkową historię przeciętnego Charliego: rozwodnika, dorywczego nauczyciela, którego pensja ledwo pozwala dotrwać do kolejnego miesiąca, a także właściciela kota i domu - choć to ostatnie jego rodzeństwo próbuje mu sprzedać sprzed nosa. Jego największym marzeniem jest kupienie lokalnego pubu, jednak życie ma wobec niego zupełnie inny plan. Wszystko zaczyna się wraz ze śmiercią bogatego, choć praktycznie nieobecnego w jego życiu wuja. Charlie dostaje po nim spadek, ale nie taki, o jakim myślisz. Wraz z pieniędzmi staje się jednym ze światowych złoczyńców... a to dopiero początek niespodzianek! Kierowanie imperium złoczyńców oznacza bowiem również przejęcie wyjątkowo kłopotliwych, wulgarnych i zaskakująco inteligentnych delfinów oraz całej rzeszy gadatliwych, uroczych kotów szpiegowskich.

Cała historia poprowadzona jest w lekkim, humorystycznym tempie, choć momentami potrafi nużyć, irytować i sprawiać wrażenie, że zmierza donikąd. Z perspektywy całej opowieści wygląda to jednak na zabieg celowy. To opowieść o zwykłym człowieku wrzuconym w wir niezwykłych wydarzeń. Dodaj do tego ogromną dawkę ironii i absurdu, a otrzymasz historię, przy której naprawdę trudno zdecydować, co właściwie o niej myśleć.

CHARLIE - Jego przeciętność jest tu największym atutem, a jego zdroworozsądkowe podejście do absurdalnych wydarzeń staje się motorem napędowym całej historii. KOTY - To nie tylko towarzysze, ale zorganizowana grupa inteligentnych szpiegów, komunikujących się z ludźmi… pisząc na komputerze. Jak to możliwe? Nie pytaj! Po prostu zaakceptuj. Jeśli koty Cię przerastają, poczekaj na bezczelne i wulgarne, strajkujące DELFINY, których życiowym celem jest utworzenie związku zawodowego waleni.

Ta książka to Szybkie tempo akcji, humorystyczne dialogi, lekka, przystępna narracja, historia, którą czyta się bez wysiłku.

Jednak wśród tego wszystkiego zabrakło mi czegoś. Książkę przeczytałam w ramach Nieformalnego Klubu Czytacza, gdzie została wybrana jako przedstawicielka komel

Pełna recenzja na Instagramie: @tropemciszy

Kup książkę Początkujący Złoczyńca

Wojna starego człowieka
John Scalzi0
Okładka ksiązki - Wojna starego człowieka

W dniu swoich siedemdziesiątych piątych urodzin John Perry zrobił dwie rzeczy. Najpierw odwiedził grób swojej żony. A potem wstąpił do armii. Ludzkość...

Upadające Imperium
John Scalzi 0
Okładka ksiązki - Upadające Imperium

Pierwsza powieść nowej serii w konwencji space opera, osadzonych w całkowicie nowym uniwersum, napisana przez laureata nagrody Hugo, autora bestsellerów...

Opad
Opad