Okładka książki - Pod niebem Hiszpanii

Pod niebem Hiszpanii

Katarzyna Świderska w powieści „Pod niebem Hiszpanii” zabiera czytelnika w podróż nie tylko geograficzną, ale i emocjonalną. To lekka, pełna słońca, ciepła i humoru opowieść o kobiecie, która musi odnaleźć siebie na nowo – i robi to w sposób niezwykle wdzięczny.

Lena, główna bohaterka, to osoba, z którą łatwo się utożsamić. Pracuje w renomowanym wydawnictwie, ale codziennie doświadcza lekceważenia i seksistowskich komentarzy ze strony współpracowników. Jej frustracja narasta, aż w końcu impuls – przypadkowe ogłoszenie o sprzedaży biletów do Madrytu – staje się początkiem całkowitej zmiany. Bez znajomości języka, bez doświadczenia w podróżach, ale z ogromną potrzebą zmiany, Lena wyrusza w nieznane. To właśnie ten element „kobiety na rozdrożu” czyni książkę tak atrakcyjną – bo każda z nas miała w życiu moment, w którym musiała zaryzykować, by coś zmienić.

Świderska zgrabnie maluje obraz Hiszpanii – słoneczny Madryt, malownicze południe, klimatyczne ulice i pełne pasji życie. Ale największą siłą powieści są relacje międzyludzkie. Lena poznaje dwie charyzmatyczne Polki – Romkę i Matyldę – które stają się jej towarzyszkami nie tylko podróży, ale i osobistej przemiany. Dzięki nim Lena powoli wychodzi ze swojej skorupy – zyskuje odwagę, pewność siebie i poczucie, że zasługuje na coś więcej niż to, co miała dotychczas.

W tle tej przemiany pojawiają się dwa męskie wątki – Carlos i Kamil. Przystojny Hiszpan, który burzy jej wewnętrzny mur nieufności, oraz Kamil – nieoczywisty, ale wywołujący refleksje znajomy z Madrytu. Świderska unika jednak banalnych trójkątów miłosnych – uczucia Leny są opisane z wyczuciem, bez przesadnego dramatyzmu, ale z dużą dawką realizmu. To opowieść o lękach, bliznach z przeszłości i trudnych wyborach, które – choć podjęte pod wpływem emocji – mają znaczące konsekwencje.

Autorka pisze w stylu lekkim, ale nie infantylnym. Jej bohaterowie mają swoje wady i zalety, a dialogi brzmią naturalnie. Co ważne, Lena nie zmienia się magicznie w ciągu jednej nocy – to powolny proces, który pokazuje, że prawdziwa przemiana zaczyna się w środku i wymaga odwagi.

„Pod niebem Hiszpanii” to książka idealna na wakacje, ale nie tylko. To historia o szukaniu własnego głosu, o kobiecej sile i o tym, że czasem trzeba wyjechać bardzo daleko, by odnaleźć siebie. Ciepła, pełna optymizmu i nadziei opowieść, która przypomina, że nigdy nie jest za późno na nowy początek.

Informacje dodatkowe o Pod niebem Hiszpanii:

Kup książkę Pod niebem Hiszpanii

Tak chciał los
Katarzyna Świderska0
Okładka ksiązki - Tak chciał los

Czy w życiu można wyczerpać limit nieszczęść? Dominika nie raz się nad tym zastanawiała. Niespełna trzydziestoletnia malarka zdążyła już pochować matkę...

Do odkochania jeden krok
Katarzyna Świderska0
Okładka ksiązki - Do odkochania jeden krok

Łucja Krasińska od lat nie utrzymuje kontaktu z dziadkami. Wiedzie na pozór poukładane życie: ma narzeczonego i syna, z którymi mieszka na jednym z warszawskich...