Okładka książki - Podbipięta, czyli co się kryje w nazwiskach

Podbipięta, czyli co się kryje w nazwiskach

Czy zastanawialiście się kiedyś nad pochodzeniem swojego nazwiska? Ja nieszczególnie za to zawsze nieodmiennie drażni mnie fakt, że co chwila muszę je przeliterowywać, by uniknąć pomyłek. Jednak jeśli intrygują Was protoplaści Waszego nazwiska, to może warto sięgnąć po najnowszą propozycję Michała Rusinka?

Literaturoznawca tym razem bierze pod lupę właśnie znaczenie nazwisk. Jak wspomniał sam ON:

„W nazwiskach kryje się historia, nie tylko prywatna - także historia miejsca, z którego pochodzi nasza rodzina, zawód wykonywany przez jakiegoś naszego przodka, albo jego przezwisko, czyli taki dawny „nick”.

Kończy zachętą, by samodzielnie wziąć pod lupę swoje nazwisko, i we własnym zakresie spróbować się dowiedzieć, jakie ma korzenie.

Na pierwszy rzut oka książeczka została prześlicznie wydana, ale dla mnie jest „ale”. Niektóre rozdziały są niezbyt wyraźne, albowiem wybrane tło dla tekstu sprawia, że treść jest mało czytelna i męczy wzrok. Nie wszystkie też rysunki Joanny Rusinek uważam za godne uwagi i zachwytu.

Mimo iż książeczka jest głównie adresowana do młodszych czytelników to i ja dowiedziałam się z niej kilku ciekawostek. Człowiek uczy się przecież przez całe życie. Myślę, że więcej powinno być takich publikacji. Nie tylko zachęcają dzieci do czytania, do zapoznawania się z językiem, z historią i kulturą, do zabawy słowem, ale również tego typu lektury są idealne, by z dorosły mógł z pociechą spędzić trochę czasu właśnie na czytaniu. Zajęcie konstruktywne i zajmujące dla obu stron.

Rusinek uczy poprzez zabawę i to jest cenne.

Za możliwość zapoznania się z treścią książki dziękuję PRart Media oraz Wydawnictwu Znak.

Informacje dodatkowe o Podbipięta, czyli co się kryje w nazwiskach:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-01-26
Dodał/a opinię: Anna Szulist

Tagi: Dzieci od ok. 6 lat

Zobacz opinie o książce Podbipięta, czyli co się kryje w nazwiskach

Kup książkę Podbipięta, czyli co się kryje w nazwiskach

Jak się dogadać? Czyli retoryka codzienna
Michał Rusinek0
Okładka ksiązki - Jak się dogadać? Czyli retoryka codzienna

MÓWISZ? TO KSIĄŻKA DLA CIEBIE! Nigdy nie wiesz, o co jej chodzi? On nigdy cię nie słucha? Nie wiesz, jak poprosić szefa o podwyżkę? Informujesz...

Pypcie na języku
Michał Rusinek0
Okładka ksiązki - Pypcie na języku

pypcie z życia (autora) wzięte. pypcie kulturalne. pypcie historyczne i nostalgiczne. pypcie współczesne. pypcie wirtualne i komórkowe...