Okładka książki -  Pokusa wszechmocy

Pokusa wszechmocy

Sprawiedliwość, to pojęcie względne, które dla każdego będzie oznaczało coś innego.

Czasami wyrok nie jest adekwatny do zbrodni. Przeciętnemu człowiekowi pozostaje przyjąć decyzję sądu i co najwyżej ponarzekać w czterech ścianach lub latami walczyć na salach rozpraw, mając nadzieję na ponowne rozpatrzenie sprawy. Nadzieja jednak wraz z biegiem czasu gaśnie a końca toczącej sprawy nie widać.

Łukasz Skotniczy wziął jednak sprawy we własne ręce i postanowił na własną rękę szukać sprawiedliwości, na kartach swojej powieści "Pokusa wszechmocy"
To zdecydowanie mocna pozycja, w której autor nie stroni od brutalnych scen.

Matthew Shawn, pomimo młodego wieku dźwiga na własnych barkach bagaż dramatycznych wydarzeń, które mają ogromny wpływ na jego teraźniejsze życie. Do wspomnianego ciężaru należy dodać niecodzienne zdolności, które zdecydowanie wpływają autodestrukcyjnie na jego osobowość.

W końcu trafia się okazja by mógł wykorzystać swój niecodzienny talent- jest to też prawdopodobnie najlepsza recepta by zamknąć pewien etap w swoim życiu, ruszyć w kolejną nieznaną podróż wraz z nowo poznanymi sprzymierzeńcami.
Miasto Calavary czeka na swojego wybawcę. Przesiąknięte złem, przemocą, skorumpowanymi urzędnikami, politykami oraz mafia, której macki sięgają do każdego zakamarka miasta. W tle seryjny morderca, który nie stroni od czerpania satysfakcji z mordowania dzieci. To jedynie kilka istotnych faktów, które wystawiają negatywną laurkę miasta.

Czy Calavary ma jeszcze szansę stać się bezpiecznym miejscem? Przyjaznym dla swych mieszkańców?

Łukasz Skotniczy serwuje swoim czytelnikom mocną historię, w której nie waha się korzystać z brutalnych elementów na kartach swej powieści. Początkowo mamy wrażenie, że dostajemy mocną sensacyjną pozycję to przekonanie szybko jednak zostaje rozwiane. Zaczynamy mierzyć się z odrobiną fantastyki. Dla mnie akurat nie jest to w żaden sposób przeszkodą. Gdy zagłębimy się w fabułę szybko dostrzeżemy fakt, że to nie sama "przemoc" jest głównym meritum fabuły. Dostrzeżemy coś więcej.

Dogłębną analizę umysłu człowieka, który wbrew własnej przyjętej ideologii zaczyna zmierzać w nieodpowiednim kierunku. Krocząc mroczną doliną pełną pokus, w której łatwo jest przesiąknąć złem. Pozostawiając za sobą okruszki człowieczeństwa, brnąć dalej na przód, coraz rzadziej oglądając się za siebie nie zważając na to, że ta droga może okazać się podróżą w jedną stronę.

Z każdą następną przeczytaną stroną bohater coraz bardziej staje się nam bliższy. Zaczynamy rozumieć jego sposób myślenia i postępowania.

Oprócz wielu scen walki, brutalności i niekonwencjonalnych metod zwalczania szkodników niszczące dobre imię miasta, mamy wiele pobocznych wątków, w których autor porusza motyw przyjaźni, zaufania, a nawet przez chwilę można by rzec- że i romansu.

Największą dawkę emocji dostaniemy na sam koniec- dramaturgia w pełnej postaci, którą uwielbiają czytelnicy. Moment, który jest dobry na chwilę refleksji i analizy dotychczasowej fabuły.
Według mnie autor pozostawił sobie uchyloną furtkę na ewentualną kontynuację swojej historii.
Po cichu liczę, że będzie to miało miejsce.

Książka -pomimo chwilowego rozczarowania co do gatunku- mocno mnie zaciekawiła. Nie żałuję poświęconego czasu na historię którą serwuje Łukasz Skotniczny, który trafił w mój czytelniczy gust. Motyw zemsty jest jednym z najbardziej uwielbianym, niosący ze sobą wiele emocji. W końcu wychowałem się w latach, w których przed telewizorem można było delektować się sensacyjną ucztą czy "Dreszczowcami", którymi była nazywana kultowa seria "Życzenie śmierci" z Charlsem Bronsonem, który to wciela się w Paula Kerseya-mściciela.

Forma w nieco komiksowej wersji z pewnością rozbudziła moją ciekawość, a zarazem przywołała wiele wspomnień z dzieciństwa. Super bohaterowie, których każdego cechowała jakaś super moc, jednak największą mocą była ich osobowość, która jako główna wartość pozwoliła stać się "kultową" i przetrwać do dziś. Nie tylko w pamięci ale również na ekranach, dzięki wznowieniom czy tworzeniu dalszych perypetii słynnych postaci.

Tego samego życzę autorowi- aby jego praca nie została zapomniana, a pomysłowość, kreatywność została doceniona przez czytelników!

Informacje dodatkowe o Pokusa wszechmocy:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-03-27

Zobacz opinie o książce Pokusa wszechmocy

Kup książkę Pokusa wszechmocy