Jo Nesbø to autor specyficzny i na pewno niebywale uzdolniony. Seria o policjancie Harrym Hole bije rekordy popularności. Cykl jest nietuzinkowy, zrzesza ogrom fanów, którzy na całym świecie regularnie czytują jego autorstwo i chętnie wypowiadają się na temat lepszych i gorszych rozdziałów każdej odsłony. ‘Policja’ jest kolejnym dzieckiem norweskiego pisarza, budząca czytelnika ze snu zimowego.
Zagadkowe morderstwa, niewyjaśnione sprawy odłożone z braku dowodów. Morderca nie odpuszcza. Nie pozwala zapomnieć o tych, których pozbawił życia. W miejscach przestępstw, dokładnie w pierwszą rocznicę giną funkcjonariusze, którzy pracowali przy kolejnych zabójstwach. Czy zabawa w kotka i myszkę doprowadzi policję do powstrzymania zabójcy? Czy brak pomocy ze strony Harrego Hola będzie miał wpływ na śledztwo?
Nesbø- mistrz budowania napięcia, król intrygi, niedopowiedzeń, wprowadza nas w świat zaplanowanych zabójstw. Zabójstw opisanych w realistyczny sposób, które ukazują idealny obraz pracy policji przy naprawdę trudnych śledztwach. Autor w genialny sposób kieruje naszą wyobraźnią, manipuluje odczuciami, zwodzi w każdym rozdziale. Nic nie jest oczywiste, a to co wydawało się odkrywcze, staje się tylko zabawą pisarza z czytelnikiem. Nie ma czasu na nudę. ‘Policja’ to lekcja układania puzzli w spójną całość, puzzli zbudowanych z wielu poszlak, wymagających wysiłku intelektualnego.
Czyżby Jo Nesbø posiadał szósty zmysł polegający na wyczuwaniu emocji, które będą towarzyszyć czytelnikom? Oczywiście. Nie da się ukryć, że pisarz jest wybitny w budowaniu fabuły, tworzeniu postaci oraz ogólnym scalaniu wątków w pełną zawiłości historię. Jak widać można mieć to coś, czego zapewne zazdroszczą, Ci, którzy również tworzą gatunek sensacji.
Kontrowersja, goni kontrowersję, a twórcze myślenie autora czyni go majstersztykiem. Nagrody i wyróżnienia nie wzięły się znikąd. Wszystko po to by uhonorować pisarza za jego ciężką pracę, wymagającą naprawę ogromnej burzy mózgów w momentach zawiłych i nie jasnych dla czytelnika. Po spotkaniu z ‘Policją’ coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że istnieją na świecie osoby, potrafiące z powszechnie powielanej w kryminałach akcji policyjnej, stworzyć wisienkę na torcie.
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2013-09-09
kjakksiazka
Idealne miasto - Trójmiasto Najpiękniejsze plaże Bałtyku Gdzie na rybkę? o Ile jest latarni na polskim wybrzeżu? o Jak nazywają się buty dla...
Pięknie, elegancko wydana Biblia dla dzieci bez wątpienia będzie ozdobą niejednego domowego księgozbioru. Historie biblijne, opowiedziane przez Ewę Czerwińską...