Okładka książki - Północ w Everwood

Północ w Everwood

"Północ w Everwood" M. A. Kuzniar to powieść należąca do gatunku fantasy. Ba początku muszę przyznać, iż nie rozumiem fenomenu tej książki. Okej, nie mówię, że jest jakaś tragiczna. Jest dobra, ale nie jakaś wybitna. Moim zdaniem dialogi były przereklamowane przez co trudno mi się to czytało. Totalnie mnie nie wciągnęła, choć sama historia i pomysł fabuły są intrygujące. Nie jest to, więc książka, którą polecałabym chętnie a raczej w przypadku zabicia czasu z braku ciekawszej lektury. Powieść czyta się błyskawicznie, niestety nie sądzę, żeby została ze mną na dłużej. Bohaterowie nie byli jacyś rzeczywiści. Już bardziej podobało mi się "Hazel Wood" Melissy Albert, które ma podobny klimat, a jest o wiele bardziej ciekawsza i wciągająca no i oczywiście mroczniejsza. Gdyby wyjąć dosłownie kilka scen, mogłoby ją przeczytać dziecko.

A więc podsumowując nie jest to książka, która mnie zachwyciła i jakoś nieszczególnie miałabym ochotę do niej powrócić. Ot taka powiastka i wyłącznie dla zabicia czasu. Styl pisania zostawia dużo do życzenia a dialogi między bohaterami były po prostu bardzo sztuczne i nie napisane najlepiej.

Informacje dodatkowe o Północ w Everwood:

Wydawnictwo: Albatros