"Co rano stawała się kimś innym, by wieczorem móc spokojnie i bez wyrzutu spojrzeć sobie w oczy, wierząc, że to wszystko ma sens."
Czy przypadkowe spotkanie dwójki osób może doprowadzić do czegoś wielkiego?
Marta Heller pracuje w budynku niemieckiej administracji jako tłumaczka. Przepisuje dokumenty na maszynie, przy okazji tłumacząc je. Kobieta skrywa jednak tajemnicę. Każdego dnia naraża swoje życie, znajduje się bowiem w siatce ruchu oporu. Ma za zadanie szukać i przekazywać istotne informacje, które w jakiś sposób mają pomóc na linii frontu. Jak długo będzie w stanie udawać?
Wilhelm Oldenburg to bardzo skryta postać. Po wypadku, którego doświadczył, ma zaniki pamięci. Zostaje przeniesiony do Warszawy, by służyć Führerowi i ojczyźnie. Podczas jego spaceru zaczyna się łapanka. On jako oficer nie musi się obawiać aresztowania. Spotkana kobieta to już jednak inna sprawa, pod wpływem impulsu ratuje ją z opresji. Od tego momentu już nic nie będzie takie same. Porucznik ma jednak swoje sekrety, które zaskoczą nas nie raz.
Główni bohaterowie bardzo mi się spodobali. Urzekli mnie swoją postawą. A główną bohaterkę ogromnie podziwiam. Oddana i lojalna wobec swojego kraju. Gotowa była poświęcić swoje szczęście. Każdego dnia narażała życie, w tych niebezpiecznych czasach musiała mieć się na baczności. Niebezpieczeństwo czyhało na nią na każdym kroku. Nie wiem, czy ja byłabym zdolna do takiego poświęcenia.
Autorka zabiera nas w niesamowitą podróż w czasy II wojny światowej. Realistyczne opisy oddają klimat książki, czułam się jakbym, doświadczyła wszystkich wydarzeń, będąc obok. I choć nie przepadam za książkami na ten temat, to od początku zostałam zauroczona historią Marty i Williego.
To debiut autorki, gdybym jednak o tym nie wiedziała, to w życiu bym nie zgadła. Wspaniałe wykreowani bohaterowie, wciągająca fabuła i nieprzewidywalne zwroty akcji ciekawią od pierwszych stron. Styl pisarki jest lekki i przyjemny. Wyśmienicie czytało mi się książkę. Autorka ma potencjał i niesamowity talent. Mam nadzieję, iż to nie ostatnia napisana powieść przez pisarkę. Już z niecierpliwością będę czekać i wypatrywać kolejnych dzieł.
Wydawnictwo: selfpublishing
Data wydania: 2022-10-05
Kategoria: Historyczne
Anitka_170
Iga – dojrzała kobieta, matka, dziennikarka, Kuba – młody, utalentowany siatkarz. Na pozór więcej ich dzieli, niż łączy. A jednak od momentu...
Nie ma sensu tracić życia na rozpamiętywanie przeszłości. Tak samo jak nie ma sensu martwić się przyszłością, skoro nie możemy być pewni, czy w ogóle czeka na nas jakakolwiek. Liczy się tylko teraz. – Marta zastanowiła się przez moment. – (...) Przyszłość? Sama pani wie. Co tu mówić o przyszłości w czasie wojny.