Pomiędzy kłamstwami

Maja Drozd „Pomiędzy kłamstwami” 💚

«Każdy z nas ma jakąś przeszłość...»

II wojna światowa.
Marta Heller pracuje w Gestapo jako tłumaczka. Podczas łapanki na ulicach Warszawy z opresji ratuje ją porucznik Wilhelm Oldenburg. Kolejne spotkanie jest dziełem przypadku. Czy, aby na pewno?

„— Nasze życie składa się przecież z szeregu różnych przypadków, prawda?
— A co, jeśli jednak kieruje nim przeznaczenie?”

Oboje zdają sobie sprawę, że mają się ku sobie. Ale jest pewien problem. Każde z nich skrywa tajemnice, które nie będzie im łatwo przyjąć do wiadomości. Czy uczucie przetrwa?

„Willi objął ją i tańczyli, sprawiając wrażenie zakochanych, dla których świat przestaje istnieć, i liczą się jedynie oni”.

Jestem pod wrażeniem zgrabnie opisanego intensywnego romansu na tle surowej i niebezpiecznej wojny. Wstrząsająca, bolesna, ale niezwykle wrażliwa powieść o życiu dwojga ludzi, trudnościach w utrzymaniu kontaktu w stresujących warunkach. Autorka tak skonstruowała fabułę, iż nie jeden raz byłam zaskoczona, bowiem na jaw wychodzą intrygujące wieści.

Opowieść, którą wszyscy powinniśmy wziąć sobie do serca. Wzruszająca i pełna uroku. Polecam gorąco!

„Pomyślałem, że wszystkie moje wybory, wszystko, co zrobiłem w moim życiu, prowadziło mnie do ciebie. Do tego miejsca i do tej chwili. Że jestem tutaj wyłącznie z twojego powodu”.

Informacje dodatkowe o Pomiędzy kłamstwami:

Wydawnictwo: selfpublishing
Data wydania: 2022-10-05
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: Karolina Wawrowska

Tagi: wojna milosc romans intrygi

Zobacz opinie o książce Pomiędzy kłamstwami

Kup książkę Pomiędzy kłamstwami

Nie ma sensu tracić życia na rozpamiętywanie przeszłości. Tak samo jak nie ma sensu martwić się przyszłością, skoro nie możemy być pewni, czy w ogóle czeka na nas jakakolwiek. Liczy się tylko teraz. – Marta zastanowiła się przez moment. – (...) Przyszłość? Sama pani wie. Co tu mówić o przyszłości w czasie wojny.

Więcej cytatów z tej książki

Zwykła historia
Maja Drozd0
Okładka ksiązki - Zwykła historia

Iga – dojrzała kobieta, matka, dziennikarka, Kuba – młody, utalentowany siatkarz. Na pozór więcej ich dzieli, niż łączy. A jednak od momentu...

Niewidzialna
Sabina Obwiosło-Budzyń