Muszę przyznać, że jako psycholog stwierdziłam, że muszę przeczytać tę pozycję, w końcu główna bohaterka jest psychoterapeutą, a thrillery psychologiczne to jeden z moich ulubionych gatunków literackich.
Anita ma zaplanowany każdy szczegół swego życia, zdecydowanie postawiła na karierę i cały czas się w tym realizuje, ma poczucie że jest szczęśliwa i że ma wszystko do czasu gdy spotyka Norberta, bo okazuje się że przez ten cały czas brakowało jej bliskości. Niestety Norbert jest żonaty, a ona jest tą trzecią. Tu znajdziemy mnóstwo rozmyślań i wątpliwości, bo choć Anita jest zakochana to ta sytuacja jest dla niej bardzo męcząca. A kiedy do jej gabinetu przypadkowo trafia żona jej kochanka, wszystko zaczyna się gmatwać.
Oprócz historii Anity mamy pokazaną historię jeszcze jednej osoby i jej spojrzenie na świat. Osoby której przyjemność sprawia niszczenie, zwłaszcza ludzkiego życia. Kobieta podstępem i manipulacją sprawia, że inni jej ufają a tak naprawdę dąży do ich śmierci. Autorka buduje napięcie, ukazując, jak pozornie niewinne osoby mogą skrywać mroczne tajemnice.
Myślę, że wytrawni czytelnicy thrillerów w końcu odkryją kto stoi za tymi zbrodniami. Najlepszy jest jednak klimat, bo na początku mamy kilka podejrzanych i do końca nie wiemy, kto też może idealnie grać i skrywać mroczne tajemnice.
Na uwagę zasługują też słowa osób w depresji, które są naprawdę prawdziwe, gdyż na zewnątrz można się uśmiechać, a w środku czuć zupełną pustkę. Co prawda czytając to jako psycholog zjeżyły mi się włosy na głowie, gdy Anita odkryła, że przyszła do niej żona kochanka i nie przekazała jej innemu terapeucie, ale rozumiem, że bez tego nie udałoby się uzyskać takiej intrygi.
Przyznaję, że to naprawdę udany debiut, wciągający, klimatyczny i z ciekawymi bohaterami. Pokazujący jak ważna jest przyjaźń i szczera rozmowa. Z pewnością w przyszłości z chęcią sięgnę po książki tej autorki.
Wydawnictwo: Prozami
Data wydania: 2025-05-15