Okładka książki - Pomroki

Pomroki

Tom 1 cyklu Prokurator Michał Stróż

Recenzja przedpremierowa

„Zabójstwo nie jest grzechem. Jest ono nieraz koniecznym gwałtem wobec opornych i skostniałych form bytu, które przestały być zajmujące. W interesie ważnego i ciekawego eksperymentu może ono nawet stanowić zasługę.”  Bruno Schulz

We wsi Konary dochodzi do tragedii. W pożarze starej chaty ginie schorowana kobieta. W tym samym czasie znika miejscowy proboszcz. Sprawą ma się zająć Michał Stróż – błyskotliwy prokurator z dość ciekawą przeszłością.

Śledczy szybko dochodzi do wniosku, że pożar chaty to nie był przypadek, a kobieta najprawdopodobniej została zamordowana. Czy osamotniony Stróż zdoła rozwiązać trudną sprawę, nad którą wydaje się jakaś „siła” sprawuje nadzór? Czy uda mu się znaleźć sprzymierzeńców wśród nieufnych i związanych tajemnicą mieszkańców Konar?

„Pomroki” to najnowsza powieść Mariusza Kaniosa, rozpoczynająca nową serię z prokuratorem Michałem Stróżem. Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością autora.

Autor prowadzi fabułę w dwóch liniach czasowych. Wczesne lata 90-te oraz czasy współczesne. Pierwsze co się rzuca w oczy w trakcie czytania, to bardzo dobrze odwzorowany klimat tamtych lat oraz mocno zarysowana małomiasteczkowość. Główny bohater – Stróż musi zmagać się z nieufnością, a czasami nawet wrogością, którą spotyka we wszystkich nawet najmniej uczęszczanych zakamarkach wsi.

Bardzo polubiłem się z głównym bohaterem. Z niecierpliwością czekam na kontynuacje serii. Tym bardziej, że autor zaserwował nam dobrze spisaną historię kryminalną z ciekawym finałem.

Polecam gorąco i zachęcam do czytania. Kawał dobrej lektury.

Informacje dodatkowe o Pomroki:

Kup książkę Pomroki

Zatoka syren
Mariusz Kanios0
Okładka ksiązki - Zatoka syren

Mira, młoda Ukrainka, przyjeżdża do Polski, by spełnić swoje marzenia. Szybko jednak dostaje bolesną lekcję od życia, bo zakład w którym jest zatrudniona...

Uczynkiem i Zaniedbaniem
Mariusz Kanios0
Okładka ksiązki - Uczynkiem i Zaniedbaniem

Z domu dziecka pod Sandomierzem znika siedmioletni Szymek. Policja przeczesuje okolicę, a w tym samym czasie u księdza Piotra spowiada się mężczyzna. Wyznaje...