Okładka książki - Popioły

Popioły

*współpraca reklamowa*

Kolejna świetna książka z gatunku fantasy/romantasy. Nie wiem czy kojarzycie książkę pt. "Sytri" od Anieli Wilk, jeśli ta książka was interesowała to tą musicie koniecznie przeczytać. Obie książki mają ze sobą dość dużo wspólnego bo pojawia się i odrobina magii, słynny Sytri oraz wątek wiedźm, do tego zemsta i odrodzenie z popiołów, dla mnie bomba. Nie do końca wierzyłam w zapewnienia, że lektura mnie pochłonie, jednak muszę przyznać tym osobom rację, bo czytanie do pierwszej w nocy się kłania.

Życie Mirry od samego początku przypominało pasmo nieszczęść. Jako dziecko pozbawiona matki, pozostała na wychowaniu przemocowego i zapijaczonego ojca. Jako młoda dziewczyna zdradzona przez ukochanego i oskarżona o czary, a następnie spalona na stosie. Odradza się z popiołów na wskutek zawartego przed laty kontraktu, drugie życie traktuje jako możliwość zemsty na ludziach, którzy ją zawiedli i zdradzili. Na pomoc dziewczynie kolejny raz przychodzi Sytri, którego z Mirrą zaczyna łączyć coś więcej niż magiczny kontrakt.

To taka książka, przy której przypomina mi się dlaczego uwielbiam czytać i dlaczego fantastyka zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. To książka pełna emocji, magii, niespodziewanych zwrotów akcji, wątpliwości i skomplikowanych uczuć. To też książka, która wychodzi poza utarte schematy, bo kiedy ostatni raz czytaliście coś o tym, że ktoś się odradza z popiołów? Ja choćbym jak bardzo wytężała umysł to naprawdę nie potrafię sobie przypomnieć takiej historii. To lektura, która mnie nie tylko zaciekawiła i pobudziła emocje, to opowieść która mnie mocno poruszyła, bo ukazane w niej tematy są trudne, bolesne, kontrowersyjne ale też i ponadczasowe. Tematy takie jak przykładowo, podążanie po trupach do celu, zdrada, traktowanie kobiet, różnice społeczne, zazdrość czy wykorzystywanie słabszych.

Książka była dla mnie niezwykłą lekturą, wzbudziła wiele sprzecznych emocji, zwróciła uwagę na szczególne aspekty życia, a autorka w wyśmienity sposób połączyła wątki fantastyczne z obyczajowymi i romantycznym, wszytko idealnie ze sobą współgra, tworzy wspaniałą i magiczną opowieść, która mam wrażenie nie kończy się z ostatnią kropką w tej książce. Ta historia wręcz woła o kontynuację, a ja do tego wołania się przyłączam, bo ten koniec pozostawia szerokie pole do wyobraźni.

Książka jest też debiutem autorki, jakże ja bym chciała, żeby każdy debiut był tak udany jak ten, ja jestem pod ogromnym wrażeniem zarówno pomysłu jak i jego wykonania. To historia złożona, wielowymiarowa, taka od której człowiek nie ma ochoty się odkleić nawet na sekundę. Napisana w cudownym, lekkim ale jednocześnie zajmującym stylu, z napięciem i z zapartym tchem można śledzić poczynania Mirry, która pragnie zemsty na swoich własnych warunkach, ukazana jest tutaj determinacja młodej i skrzywdzonej przez los dziewczyny. Ja dosłownie przepadłam przy tej lekturze, czytała się ona sama, ja chyba nawet przy niej zapomniałam o oddychaniu, dlatego też z ręką na sercu polecam i zachęcam do lektury.

Informacje dodatkowe o Popioły:

Wydawnictwo: Novae Res