Okładka książki - Poradnik prawdziwej damy. Przypadek, wypadek czy intryga?

Poradnik prawdziwej damy. Przypadek, wypadek czy intryga?

Przenieście się wraz ze mną na londyńskie dwory zamieszkiwane przez prawdziwe damy i prawdziwych dżentelmenów. Kim jest prawdziwa dama? To kobieta, która umie zachować się z powagą i gracją w każdej sytuacji, niezależnie od tego, czy uciska ją modny gorsecik, czy też jej narzeczony droczy się z nią, pokazując jej przepiękny diamentowy pierścionek, ale nie zakładając go na jej zgrabny paluszek.
Akcja książki toczy się wokół przyszłych zaślubin siostry głównej bohaterki Frances. Sielankę zgromadzonych na wsi gości zakłóca seria tajemniczych wydarzeń z morderstwem w tle. Czy są to jedynie przypadkowe i niezwiązane z sobą wypadki, czy może ktoś czyha na życie domowników? Tego będzie próbowała dowiedzieć się nasza dama, a dodam, że będzie przy tym bardzo dociekliwa i ciekawska, jak na nowoczesną i wyzwoloną angielską kobietę przystało.
„Poradnik prawdziwej damy” to ciekawy kryminał z elementami tragikomedii. Książka nie skradła mojego serca, ale nie znaczy to, że u was będzie podobnie. Jest to lekka, momentami zabawna lektura, idealna na wieczór lub dwa. Czytałam ją bez znajomości części poprzednich, jednak myślę, że nie jest to wielką przeszkodą w zrozumieniu całości. Cóż więcej mogę o niej powiedzieć? Jak zapewne zauważyliście, moja recenzja jest krótka, lecz nie chcę wam zdradzać przebiegu całego śledztwa ani jego wyniku, bo pozbawiłabym was całej zabawy. Fani kryminalnych zagwozdek i łamigłówek będą mieli niełatwe zadanie, aby odkryć, kto jest tu czarnym charakterem. Jeśli drzemie w was dusza detektywa to cykl pt. „Hrabina Harleigh i tajemnice” jest właśnie dla was.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję @skarpawarszawska

Informacje dodatkowe o Poradnik prawdziwej damy. Przypadek, wypadek czy intryga?:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2023-10-11
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: A Lady's Guide to Mischief and Murder
Dodał/a opinię: violetanddog

Tagi: Literatura historyczna

Zobacz opinie o książce Poradnik prawdziwej damy. Przypadek, wypadek czy intryga?

Kup książkę Poradnik prawdziwej damy. Przypadek, wypadek czy intryga?

Poradnik prawdziwej damy. Ślub w cieniu morderstwa
Dianne Freeman0
Okładka ksiązki - Poradnik prawdziwej damy. Ślub w cieniu morderstwa

W przeddzień ślubu, Frances zaprząta sobie głowę czymś o wiele ważniejszym niż kwiaty i ustawieniem stołów. Dwie rodziny amerykańskich rozbójników zamieszkały...

Poradnik prawdziwej damy. Co zrobić z pierwszą żoną narzeczonego?
Dianne Freeman0
Okładka ksiązki - Poradnik prawdziwej damy. Co zrobić z pierwszą żoną narzeczonego?

Autorka Dianne Freeman powraca ze swoimi bohaterami do wiktoriańskiej Anglii! Dla Frances Wynn, wdowy po zmarłym hrabim Harleigh, życie nabrało kosmopolitycznego...