Okładka książki - Poradnik prawdziwej damy. Przypadek, wypadek czy intryga?

Poradnik prawdziwej damy. Przypadek, wypadek czy intryga?

"Poradnik prawdziwej damy. Przypadek, wypadek, czy intryga?" to trzecia część serii z hrabiną Frances Harleigh, zadziorną i upartą detektywką amatorką, która emanuje wdziękiem i urokiem.

Ta seria to lekkie, swobodne i humorystyczne historie osadzone wśród wiktoriańskiej wyższej sfery, z dobrze przemyślanym wątkiem kryminalnym, który z pewnością nie pozwoli czytelnikowi odkryć wszystkich tajemnic przedwcześnie.

Autorka jednocześnie bawi czytelnika, opisując z przymrużeniem oka życie londyńskiej socjety końca XIX wieku. To wiktoriański kryminałek we współczesnej odsłonie.

Tym razem spokój hrabiny Harleigh zakłóca jej młodsza siostra, Lily, która spodziewa się dziecka z narzeczonym, Leo. Ich zaplanowany ślub ma się odbyć dopiero za dwa miesiące, ale nieoczekiwana ciąża komplikuje sytuację.

Frances postanawia przyspieszyć uroczystość i przenieść ją do Risings, wiejskiej posiadłości brata George'a, narzeczonego hrabiny.

Nikt nie przewiduje, że ich plany mogą zostać zakłócone przez wydarzenia, które rozegrają się na terenie posiadłości.

Dziwne wypadki, incydenty, a nawet śmierć lokaja sprawiają, że Frances włącza się w śledztwo, wykorzystując swój detektywistyczny instynkt. Towarzyszy jej przystojny i szarmancki George.

Jednocześnie Frances musi zmierzyć się z dylematem związanym z planowanym małżeństwem z Georgem i zastanawia się, czy jej zaangażowanie nie przeszkodzi w ich wspólnym śledztwie oraz w jej nowo odkrytej pasji, której absolutnie nie chce porzucić po ślubie.

Wiele się dzieje i ta część jest równie dobra, co jej poprzedniczki. Z przyjemnością poświęciłam czas na lekturę, tym razem, czytając uszami, dzięki aplikacji empikgo.

Informacje dodatkowe o Poradnik prawdziwej damy. Przypadek, wypadek czy intryga?:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2023-10-11
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: A Lady's Guide to Mischief and Murder
Dodał/a opinię: Katarzyna Nowicka

Tagi: Literatura historyczna

Zobacz opinie o książce Poradnik prawdziwej damy. Przypadek, wypadek czy intryga?

Kup książkę Poradnik prawdziwej damy. Przypadek, wypadek czy intryga?

Poradnik prawdziwej damy. Co zrobić z pierwszą żoną narzeczonego?
Dianne Freeman0
Okładka ksiązki - Poradnik prawdziwej damy. Co zrobić z pierwszą żoną narzeczonego?

Autorka Dianne Freeman powraca ze swoimi bohaterami do wiktoriańskiej Anglii! Dla Frances Wynn, wdowy po zmarłym hrabim Harleigh, życie nabrało kosmopolitycznego...

Poradnik prawdziwej damy. Ślub w cieniu morderstwa
Dianne Freeman0
Okładka ksiązki - Poradnik prawdziwej damy. Ślub w cieniu morderstwa

W przeddzień ślubu, Frances zaprząta sobie głowę czymś o wiele ważniejszym niż kwiaty i ustawieniem stołów. Dwie rodziny amerykańskich rozbójników zamieszkały...