Właśnie takie romanse, jak ten lubię. Ale takie, czyli jakie, zapytacie? Ano spieszę z odpowiedzią. Małomiasteczkowe, w których społeczność jest barwna i angażuje się w życie głównych bohaterów, zabawne, pełne błyskotliwych dialogów i sarkastycznego humoru, romantyczne, trochę hot, a przede wszystkim wciągające od pierwszej strony. "Poskromić Rivera" to właśnie taka książka. Chwilami przypominała mi klimat serii "Knockemout" Lucy Score, a chwilami troszkę "Practice Makes Perfect" Sarah Adams. Ale żebyśmy się dobrze zrozumieli: chwilami przypominała mi, to nie znaczy, że jest to 1:1, jednak umieściłabym pióro Laury Pavlov właśnie gdzieś między Lucy Score a Sarah Adams.
"Poskromić Rivera" to drugi tom serii Magnolia Falls, ale można czytać go bez znajomości poprzedniego
Ruby wraca do rodzinnego miasteczka, aby przez czas pobytu jej ojca w szpitalu, zająć się barem, który ten na co dzień prowadzi. Już na starcie wchodzi w konflikt z lokalnym prawnikiem, Riverem. Wzajemne docinki i nieuprzejmości tylko pobudzają do życia napięcie, jakie jest między nimi. Oboje decydują się na pewien zakład: jeden raz, jedna noc. Jak mało romansów oni przeczytali! Przecież wiadomo, że takie cudowanie, tylko bardziej ich do siebie zbliży. Tak też się dzieje. Tylko co, jeśli on zechce mieć ją dla siebie na zawsze, a ona nie potrafi przyznać na głos, że również tego pragnie? Może miłość wcale nie jest taka zła, jak sądzili?
Czas spędzony z Ruby i Riverem należał do bardzo przyjemnych. Z tą parą nie sposób się nudzić. To jak spotkanie dwóch żywiołów. Ona jest bezpośrednia, energiczna, silna i niezależna. On uparty, szczery i zimny. Podobno przeciwieństwa się przyciągają, więc dla tej dwójki chyba nie ma szans — są zbyt podobni. Jednak kiedy ona zdejmie maskę twardej kobiety, okazuje się, że jest wrażliwa i empatyczna — zwłaszcza w stosunku do swojej rodziny, która kompletnie nie radzi sobie bez jej pomocy. On z kolei ma złote serce, jeśli chodzi o jego babcię i najbliższych przyjaciół. Odkrywanie ich drugich stron jest w tej książce świetnie ukazane. To procesy, które potrzebują czasu, aby Ruby i River mogli poczuć do siebie bezgraniczne zaufanie.
To ciepła historia o dwóch chcących kochać, ale drżących ze strachu przed zaangażowaniem ludziach. To historia, która nie boi się trudnych przeszłości. Autorka doskonale wplotła w fabułę ciężkie tematy, tworząc z nich podwaliny do budowania osobowości głównych bohaterów.
Ale, ale! Moi Drodzy, w tej książce nie brakuje zabawnych sytuacji czy dialogów. Uwielbiam, gdy książkowe postaci potrafią w słowne przepychanki, a Ruby i River radzą sobie z nimi po mistrzowsku.
Jeżeli lubisz motywy he fell first, enemies to lovers oraz małego miasteczka, to jesteś w domu i nawet nie zastanawiaj się, czy czytać, bo ja mówię, żeby czytać, bo będziesz Pan/Pani zadowolon*.
Książka zawiera sporo scen sek*u, ale nie są żenujące, nie sprawiają, że masz ochotę wydłubać sobie oczy. Wszystko zostało opisane w obrębie przyzwoitego spicy klimatu.
Ja jestem zadowolona z lektury. Bawiłam się doskonale, poproszę o więcej Magnolia Falls, bo już tęsknię.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-04-16
Tytuł oryginału: Wild River
zaczytania
Demi jest złotą dziewczyną Magnolia Falls. Ja jestem bokserem z burzliwą przeszłością. Demi jest piękna, szczera i urocza. Ja jestem wściekły, zuchwały...