Okładka książki - Potomkowie złych ludzi. Sandomierskie wzgórza 1

Potomkowie złych ludzi. Sandomierskie wzgórza 1

Tom 1 cyklu Sandomierskie wzgórza

Ależ się cieszę, że mogłam przeczytać tę książkę! Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością Edyty Świętek, ale moi Drodzy, jakie to spotkanie było udane! "Potomkowie złych ludzi" to historia, która wciąga już od pierwszych zdań. Przez nią płynie się jak łódeczką po spokojnej rzece. Autorka oczarowuje stylem i historią, którą stworzyła. Już na wstępie mogę napisać, że to będzie jedna z dwóch moich ukochanych sag.

W Sandomierzu zjawia się tajemniczy mężczyzna. Jego wygląd świadczy o tym, że przeszedł wiele. Eustachy, bo tak ma na imię ów intrygujący przybysz, poszukuje schronienia i pracy. Stając w obronie pewnego młokosa, zapewnia sobie tymczasowo obie te rzeczy. Jednak kiedy pustelnik proponuje mu zamieszkanie z nim w Górach Pieprzowych, Eustachy podejmuje decyzję o życiu na odludziu.

Tymczasem Marcjanna zrobi wszystko, aby jej ojciec odzyskał piekarnię, którą musiał oddać przez długi. Dziewczyna romansuje z synem obecnego właściciela piekarni, co ostatecznie nie skończy się tak, jak sobie to zaplanowała... Z kolei jej młodsza siostra, szesnastoletnia Alina, niemal zostaje wydana za mąż za dużo starszego od niej mężczyznę. Przed tą tragedią ratuje ją Eustachy, który składa ojcu dziewczyny propozycję nie do odrzucenia.

W tej powieści wszystko zostało dopracowane i przemyślane. Autorka oddała w ręce czytelników historię kompletną. Jestem zachwycona światem przedstawionym, który wykreowała. Zarówno wątki społeczne, jak i romantyczne przyciągnęły moją uwagę, ani przez moment nie czułam znudzenia losami bohaterów. Szczerze mówiąc, to chciałam, żeby ta książka się nie kończyła. Na szczęście to dopiero początek burzliwych losów mieszkańców sandomierskiej ziemi.

Wszyscy bohaterowie są tu niezwykle plastyczni i mają w sobie coś autentycznego, co pozwoliło mi uwierzyć w ich istnienie. Bardzo polubiłam postać Eustachego, którego introwertyczna natura sprawia, iż jest on wielką niewiadomą dla otoczenia. Mężczyzna nie lubi mówić o sobie, jego przeszłość jest dla niego bolesna, ale dusi ją w sobie i nocami walczy z demonami, które nawiedzają go w snach. Jednak to dobry człowiek, który w moich oczach powoli wyrasta na lokalnego bohatera, mimo iż wciąż przez wielu nazywany jest dzikusem.

"Potomkowie złych ludzi" to literackie mistrzostwo. Pochłonęłam tę powieść w jeden dzień. Kiedy nie mogłam czytać, to słuchałam (na legimi jest świetnie nagrany audiobook, polecam!). Zachłysnęłam się tym niesamowitym klimatem Gór Pieprzowych, opisami przyrody i ludzkimi losami, które wielokrotnie doprowadzały mnie na skraj przeróżnych emocji, a oto przecież chodzi w książkach, aby czytając je, nie czuć obojętności. Z niecierpliwością wyczekuję kolejnego tomu, jestem ciekawa dalszych losów Eustachego, Marcjanny i młodziutkiej Aliny.

Informacje dodatkowe o Potomkowie złych ludzi. Sandomierskie wzgórza 1:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2024-09-11
Tytuł oryginału: POTOMKOWIE ZŁYCH LUDZI. SANDOMIERSKIE WZGÓRZA 1
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: Literatura faktu Literatura przygodowo-historyczna Literaturoznawstwo - dramat

Zobacz opinie o książce Potomkowie złych ludzi. Sandomierskie wzgórza 1

Kup książkę Potomkowie złych ludzi. Sandomierskie wzgórza 1

Fantazje niewinnych lat
Edyta Świętek0
Okładka ksiązki - Fantazje niewinnych lat

Błędy młodości, niespodziewane zawirowania losu i odwaga, aby odnaleźć szczęście Jest początek XX wieku. Krynica coraz bardziej rozkwita i staje się znanym...

Sekrety kobiecych dusz
Edyta Świętek0
Okładka ksiązki - Sekrety kobiecych dusz

Przyjaźń, miłość, pilnie strzeżone tajemnice i krzywdy, za które trzeba zapłacić W pozornie spokojnym uzdrowisku krzyżują się losy kuracjuszy, przyjezdnych...