Okładka książki - Potrzask

Potrzask

Piotr Kościelny to autor, którego miłośnikom dobrego kryminału nie trzeba przedstawiać. W swoich powieściach w sposób bezkompromisowy oddaje rzeczywistość, nie bojąc się poruszać trudnych i często kontrowersyjnych tematów. Posiada niezwykły talent pisarski, potrafi stworzyć powieść brutalną, a jednocześnie pełną emocji. To właśnie za to cenię jego twórczość i po każdą z jego książek sięgam z nieukrywaną ekscytacją. Najnowsza powieść Piotra Kościelnego, „Potrzask”, to już piąta część przygód jednego z moich ulubionych bohaterów literackich, komisarza Sikory. Poprzednia część pozostawiła mnie z bijącym sercem i mnóstwem pytań, na które pragnęłam jak najszybciej poznać odpowiedzi.

Po dramatycznych wydarzeniach, które miały miejsce w poprzedniej części, komisarz Sikora powoli wraca do zdrowia. Braki kadrowe w jednostce oraz rosnąca liczba spraw do rozwiązania zmuszają go do szybkiego powrotu do pracy. W tej sytuacji opiekę nad dzieckiem powierza Anecie, która, obawiając się o swoje życie i zdrowie, decyduje się na zwolnienie lekarskie. Przed Sikorą i Bieleckim staje trudne śledztwo dotyczące zabójstw emerytek, których sprawca wydaje się być nieuchwytny. W międzyczasie w jednym z domów odkryte zostają dziecięce czaszki. To jednak nie koniec, na terenie Wrocławia pojawia się kolejny bezwzględny, brutalny i niezwykle inteligentny morderca.

„Potrzask” to kolejne, piąte już spotkanie z policjantami z wydziału zabójstw we Wrocławiu, a co za tym idzie, kolejna mocna, wstrząsająca i przede wszystkim emocjonująca historia.

Piotr Kościelny ponownie serwuje nam powieść kryminalną, obfitującą w krwawe i brutalne zbrodnie, w której stajemy się świadkami przerażających i mrożących krew w żyłach wydarzeń. To także opowieść o sile bezwarunkowej przyjaźni, jaka łączy Sikorę z jego partnerami z wydziału.

Sięgając po „Potrzask”, miałam wrażenie, jakbym spotkała dawno niewidzianych przyjaciół. Sikora i Bielecki, dwaj nieugięci policjanci, zmagający się z własnymi problemami, wyruszają w pościg za bezwzględnym mordercą, którego ofiarami są starsze kobiety. Brak jakichkolwiek poszlak i punktów zaczepienia sprawia, że śledczy czują się bezradni. A jakby tego było mało, Piotr Kościelny ponownie nie oszczędza naszych bohaterów, dodając im trosk i zmartwień, które wywołują w czytelniku lawinę emocji. Od pierwszych stron wciągnęłam się w tę historię, z zapartym tchem przewracając kolejne kartki; moja ciekawość, jak potoczą się losy bohaterów, była ogromna. Piotr Kościelny jest mistrzem w budowaniu napięcia; potrafi zaintrygować czytelnika i wzbudzić ogromne emocje. Wiele razy podczas lektury wstrzymywałam oddech w obawie o to, co może się wydarzyć na kartach powieści. A dzieje się naprawdę dużo, zarówno w życiu zawodowym bohaterów, jak i prywatnym. Odniosłam wrażenie, że w tej części autor oddaje głos głównie bohaterom. Choć wątek kryminalny jest mocno rozwinięty i spraw do rozwiązania jest kilka, to w głównej mierze poświęca czas na odsłonięcie ich życia prywatnego, trosk i dramatów, ukazując przy tym relacje, które ich łączą.

„Potrzask” to znakomita powieść kryminalna, w której sprawnie poprowadzona fabuła, pełna zaskakujących zwrotów akcji, trzyma czytelnika w napięciu do ostatniej strony. Finał tej historii szokuje i pozostawia z pytaniami, na które, mam nadzieję, szybko otrzymamy odpowiedzi. Gorąco polecam!

Informacje dodatkowe o Potrzask:

Kup książkę Potrzask

Układ
Piotr Kościelny0
Okładka ksiązki - Układ

Radosław Grot - były komisarz wrocławskiego wydziału zabójstw, a obecnie prywatny detektyw w szponach alkoholizmu - otrzymuje sprawę, która będzie miała...

Układ
Piotr Kościelny 0
Okładka ksiązki - Układ

Radosław Grot – były komisarz wrocławskiego wydziału zabójstw, a obecnie prywatny detektyw w szponach alkoholizmu – otrzymuje sprawę, która...