Moje oczekiwania przed przeczytaniem
Potworna to przymiotnik, który w świecie pisarstwa może oznaczać wiele, od brzydkiej szkarady po nieokiełznany charakter albo jeszcze coś innego. MarcyKate w swojej debiutanckiej książce, jak można domyślić się po okładce, nieco oszpeciła naszą bohaterkę. Ale, ale, jak to często bywa, nie taki straszny potwór jak go malują. Kymera to dziewczyna z dobrym i ciepłym sercem. Tyle, że los postanowił inaczej.
Moje odczucia podczas czytania
Pierwszą stronę oraz okładkę czytałam po kilka razy. W końcu podczas czytania główną rolę odgrywa wzrok, zatem jemy i oczami. A ta książka z pewnością nakarmi Was swoją estetyką.
Przez pierwszy etap czyta się naprawdę luźno i przyjemnie. Poznajemy osobę, która dopiero odkrywa świat. Hybryda, która ma tylko ojca. Ale czy na pewno wszystko jest takie jak się wydaje?
Drugi etap czyli uznana przeze mnie reszta książki wymaga wolniejszego trawienia. Pojawia się wiele rzeczy, które budzą wątpliwości i stawiają Nas w nowej sytuacji. Niezwykle ważną rolę odgrywają poszczególne uczucia i emocje, których jest sporo, całkiem sporo. Całość przysłania dążenie do hepi endu, ale nie jest on taki całkiem wesoły.
Akcja jest szybka i dynamiczna. Fabuła jest taka niby klasyczna, ale i to w trakcie ulega zmianie. Jeżeli chodzi o mnie to już dawno domyślałam się prawdy, ale tą ocenę pozostawiam Wam czytelnikom.
Postacie. No, cóż, nie ma ich tam w dużej ilości. Ale każda z nich jest bardzo kluczowa w historii.
Moje odczucia po przeczytaniu
Potworna to przyjemna, uczuciowa i pełna wartkiej akcji książka, którą z pewnością mogę polecić czytelnikom, a zwłaszcza tym młodszym. Nie ma tam długich opisów, które mogłyby niektórych zanudzić ani przedługich monologów. Jeżeli wolisz poważniejsze książki to możesz pominąć tą lekturę, ale jeśli jesteś zwolennikiem dynamicznej akcji to bierz się za nią prędko! Mnie urzekła w całości. Do tego stopnia, że nieco się wzruszyłam na końcu.
Recenzja pochodzi z http://flokete-libro.blogspot.com
Informacje dodatkowe o Potworna: