Okładka książki - Powiedz mi, proszę

Powiedz mi, proszę

Od dawna planowałam zapoznać się z twórczością Mike Omera, autora popularnego cyklu „Tajemnice Abby Mullen”. Jego książki zbierają znakomite recenzje, dlatego w końcu postanowiłam sięgnąć po jeden z jego thrillerów. „Powiedz mi, proszę” to powieść, która już na pierwszy rzut oka przyciąga uwagę swoją okładką, a po przeczytaniu opisu miałam przeczucie, że spędzę z nią dobrze czas.

Rok temu Kathy Stone została uprowadzona spod swojego domu, a jej ślad zaginął. Gdy niemal wszyscy w Bethelville stracili nadzieję na jej powrót, dziewczynka zostaje odnaleziona na poboczu drogi przez przypadkowego mężczyznę. Wszyscy pragną poznać jej historię i dowiedzieć się, gdzie była oraz czego doświadczyła, jednak Kathy milczy, nie rozmawia nawet z rodzicami.

Jedyną osobą, która w pewien sposób nawiązuje z nią kontakt, jest terapeutka dziecięca, Robin Hart. Kobieta postanawia zastosować terapię poprzez zabawę, mającą pomóc Kathy w zmierzeniu się z bolesnymi wspomnieniami. Z czasem jednak zabawa przybiera niepokojący obrót, a Robin zaczyna zastanawiać się, czy sceny, które odgrywa dziewczynka, mogą dotyczyć nierozwiązanych spraw morderstw.

„Powiedz mi, proszę” autorstwa Mike Omera to pełen napięcia i niepokoju fenomenalny thriller psychologiczny, który zabiera nas w podróż w głąb ludzkiej psychiki dotkniętej traumą. Sięgając po tę książkę, nie spodziewałam się, że historia Kathy Stone tak mnie wciągnie. Nieszablonowa fabuła, nieustające napięcie, zaskakujące zwroty akcji oraz świetnie wykreowane postaci – to wszystko znajdziecie na kartach najnowszego thrillera Mike Omera.

„Powiedz mi, proszę” to budząca niepokój opowieść, która od pierwszych stron wciąga czytelnika w mroczną i pełną niewiadomych otchłań, która z każdym kolejnym rozdziałem pochłania nas coraz bardziej. Mike Omer po mistrzowsku buduje napięcie, które towarzyszy nam aż do ostatnich stron powieści. Małymi krokami odkrywamy poszczególne elementy traumatycznych przeżyć, które razem tworzą przerażający obraz. Z zapartym tchem śledziłam rozwój wydarzeń i trudno mi było oderwać się od lektury.

Mike Omer stworzył niesamowicie dobry thriller, w którym w sposób bardzo emocjonujący przedstawia obraz dziecka dotkniętego ogromną traumą. To historia, która doskonale oddaje sytuację, w której dotarcie do psychiki dziecka po traumatycznych przeżyciach stanowi nie lada wyzwanie. Dlatego szczególne uznanie należy się za kreację bohaterów oraz sposób przedstawienia relacji pacjent – terapeuta. „Powiedz mi, proszę” to thriller, w którym dzieje się wiele, napięcie wzrasta z każdą stroną, a bohaterowie oraz wydarzenia budzą w nas ogromne emocje. Jestem pod wrażeniem pomysłowości autora w tworzeniu nietuzinkowych, skomplikowanych i przede wszystkim zaskakujących historii. Z pewnością sięgnę po wcześniejsze thrillery jego autorstwa oraz będę śledzić jego dalszą karierę pisarską. Gorąco polecam!

Informacje dodatkowe o Powiedz mi, proszę:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2024-10-02
Tytuł oryginału: Please Tell Me
Język oryginału: angielski
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Zobacz opinie o książce Powiedz mi, proszę

Kup książkę Powiedz mi, proszę

Gęstsza od krwi
Mike Omer0
Okładka ksiązki - Gęstsza od krwi

Morderca, który wypija krew z ofiar? Agent Tatum Gray i profilerka Zoe Bentley sądzili, że widzieli już wszystko, lecz to barbarzyńskie morderstwo...

W sieci strachu
Mike Omer0
Okładka ksiązki - W sieci strachu

Cały świat śledzi losy uprowadzonej dziewczynki. Hannah Shor trafia się sprawa najgorsza z możliwych. Po pomoc zwraca się do niej przyjaciółka, której...