Widziałam jedynie zwiastun serialu na podstawie znakomitego cyklu szpiegowskiego „Slough House” „Kulawe konie”, ale Gary Oldman tak idealnie pasuje mi do obrazu wulgarnego, bezczelnego, ale niezmiernie błyskotliwego szefa przegrywów brytyjskiego wywiadu, że choć nie robię tego często, tym razem z chęcią obejrzę. Ciekawa jestem jak wypadnie konfrontacja oczekiwań po lekturze z wersją filmową.
A tymczasem wydana na naszym rynku w połowie maja trzecia część „Prawdziwe tygrysy” w niczym nie ustępuje znakomitym poprzedniczkom. Marazm snujących się po Slough House, przekładających teczki z miejsca na miejsce, świadomych bezcelowości swoich wysiłków i obezwładniającej nudy agentów przerwie porwanie jednej z nich. Tylko dlaczego Catherine Standish, spokojna i niczym niewyróżniająca się agentka z problemem alkoholowym staje się celem porywaczy?
Akcja „tiger team” planowana jako wewnętrzna prowokacja mająca na celu sprawdzenie poziomu zabezpieczeń i słabych punktów systemu niespodziewanie wymyka się spod kontroli, a cena w tej manipulacji może być dużo wyższa niż istnienie Slough House. Czyżby tym razem „tygrysy zjadły swojego właściciela”?
Stopniowo odkrywamy intrygę, w której wrogiem okazuje się nie inne państwo, czy szpiedzy obcego wywiadu, ale zżerająca od wewnątrz zgnilizna. Niektórzy zrobią wiele, by pewne sprawy nie wyszły na jaw.
Co by nie mówić o Lambie, swoich „ludzików” broni do końca. Nie pozwoli też tak łatwo na likwidację, będącego dla niektórych solą w oku, ich miejsca zesłania. Bo co może być gorszego niż kulawy koń? Były kulawy koń.
Porywająca, pełna specyficznego, podszytego ironią brytyjskiego humoru, który tak bardzo do mnie trafia i genialnych kreacji bohaterów powieść! Wciąga bez reszty w fascynującą fabułę przenosząc czytelnika na londyńskie ulice i do serc zmagających się ze swoimi demonami kulawych koni.
Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2022-04-18
Tłumaczenie: Anna Krochmal, Robert Kędzierski
czytanienaplatan
Nie przestajesz być szpiegiem tylko dlatego, że wypadłeś już z gry. W siedzibie brytyjskiego wywiadu przy Regent’s Park Claude Whelan – nowe...
Nie przestajesz być szpiegiem tylko dlatego, że wypadłeś już z gry... Wykluczeni z grona czempionów z Regent's Park, zesłani do Slough House za narkotyki...