Okładka książki - Pretty happy. Przepis na pokochanie siebie

Pretty happy. Przepis na pokochanie siebie

" (...) Innymi słowy, jeśli chcesz zmienić coś w swoim życiu, nie wystarczy polubienie zdjęcia opublikowanego na Instagramie!"

Kate Hudson to aktorka kojarzona z takich filmów jak " U progu sławy " czy " Jak stracić chłopaka w 10 dni". Oprócz tego producentka i bizneswoman. Kobieta dzięki swoim zamiłowaniom do mody stała się międzynarodową ikoną stylu.

A teraz na podstawie swoich przemyśleń, przeżyć i doświadczeń Kate postanowiła stworzyć poradniki, który pomoże nam kobietom ( wydaje mi się, że jest on kierowany głównie do tej płaci) pokochać same siebie.

"Radość przychodzi wraz z uproszczeniem życia. "

Nie będzie to jednak pusty poradnik pełen suchych faktów i wyników badań lecz po części dziennik autorki wypełniony jej spostrzeżeniami wyciągniętymi na podstawie jej osobistych doznań i konsultacji ze specjalistami.

Ale zacznijmy może od tej strony zewnętrznej czyli wydanie. I tu ogromny ukłon dla Wydawnictwa Kobiecego. Książka wydana jest w pięknej kolorowej, twardej oprawie. Środek wykonany z mocnych kolorowych kartek zapełnionych dużą wyraźną czcionką. Całość wzbogacona w kolorowe cytaty i sentencje oraz piękne i zabawne zdjęcia samej autorki.

Treść książki nie jest twardo poradnikowa, bowiem czytając ją mamy wrażenie jakbyśmy siedzieli przed autorką, a ona zwracała się wprost do nas. Język jest jasny, zrozumiały, nie naukowy. Całość wzbogacona w liczne ankiety, pozwalające zrozumieć różne kwestie ( kilka wypełniłam i dowiedziałam się o sobie więcej ). Oprócz tego książka posiada wstawki z miejscami do pisania, gdzie autorka prosi nas o wypisanie kilku rzeczy czy sama na przykład prezentuje nam pomysły na interesujące posiłki czy listę zakupów. Podobało mi się przedstawienie wszystkiego po kolei, wstawianie przez Kate momentów ze swojej przeszłości, które były argumentami dlaczego wyciągnęła takie, a nie inne wnioski i dlaczego właśnie to dalej radzi czytelnikowi. Dzięki temu treść była bardziej wiarygodna.

"Jeśli natychmiast nadaje sobie etykietkę, stosując poniżające lub ujmujące na wartości określenia, sama ograniczasz swój rozwój i to, kim możesz naprawdę być. "

Podsumowując całość, oczarowało mnie wydanie tego poradnika, dalej jego treść oparta na mocnych argumentami i dodatkowy atut czyli bliższe poznanie osoby Kate Hudson. Nie z wszystkim się mogę zgodzić, nie wszystko chciałabym wprowadzić w swoje życie, ale wiem, że nie raz będę zaglądać do tej książki, będę ją kartkować i będzie to dla mnie jeden z małych kroków pomagający coś zmienić w sobie. Polecam go, jeśli lubicie tego typu książki mając na uwadze, że nie będzie tu czysto naukowych faktów i jeśli jesteście na drodze do zmian, a brakuje Wam jeszcze jakichś porad bądź informacji.

Informacje dodatkowe o Pretty happy. Przepis na pokochanie siebie:

Wydawnictwo: Illuminatio