Hej!
Nareszcie nastał piątek. Upragniony i wyczekany! Będzie czas na pyszne lektury, nowy odcinek serialu i czas z bliskimi. Ja mam w planach czytać, czytać i jeszcze raz czytać. A wy, po jakie książki najczęściej sięgacie? Opasłe tomiszcza czy raczej szybkie spotkania literackie na jedno lub dwa posiedzenia? Osobiście bardzo lubię te ceglaste egzemplarze, choć ostatnio ich w moich rękach niewiele. Natomiast śmiało mogę zaliczyć do grubasków książkę, którą właśnie udało mi się skończyć. Posłuchajcie kilku słów o „Projekcie Brainstorm” autorstwa Magdaleny Fuss, którą mogę wam zrecenzować dzięki współpracy z wydawnictwem Novae Res.
Niektóre zbrodnie zostawiają ślad na ciele, inne – na umyśle. Robin Wright była przekonana, że nic gorszego niż śmierć córki nie może jej już spotkać. A jednak – gry wraz z Johnem McLarenem trafia do miejsca brutalnego morderstwa, trauma do niej wraca. Opuszczona posiadłość pewnego generała staje się miejscem krwawych zbrodni. I jedna mała czerwona wstążeczka pokazuje, że morderca małej Listy powrócił i szuka kolejnych ofiar. Przeszłość doktor Wright wraca. Jej praca nad tajemniczym projektem na psychice ludzkiej i eksperymenty na osobach upośledzonych okazują się nie bez znaczenia. Czy parze detektywów uda się powstrzymać mordercę przed upolowaniem kolejnej ofiary?
Powiem tak. Zapowiadał się naprawdę świetny thriller. Książka zaczyna się od wysokiego C i nie sposób się od niej oderwać. Jednak, gdy pojawia się wspomniany projekt Brainstorm, zaczynają się maleńkie schody. Mam wrażenie, że dostałam małe „paranormal activity”. Średnio mi podpasowało to całe nadnaturalne mieszanie w ludzkich genach.
Książka momentami przypominała mi „Instytut” Stephena Kinga. I choć wspomniana historia bardzo mi się podobała, tak ta była dla mnie dość średnia. Myślę, że fanom mocnej psychologii i analizy umysłu człowieka ta opowieść może się spodobać. Spędziłam z nią miło czas, ale nie kliknęło na tej płaszczyźnie tak jak bym chciała. Wiem, że autorka planuje tą książką rozpocząć cykl kilku tomów. Według mnie – ten jeden zdecydowanie wyczerpał temat.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-02-20