Jeśli szukacie książki od której nie możecie się oderwać, to polecam wam ją przeczytać. Po prostu wyborna historia, która tak długo krążyła mi po głowie póki nie skończyłam jej czytać. I wtedy też pojawił się przedsmak na kolejną część. Tak naprawdę nie znalazłam tu niczego, co by mi się nie podobało, jedynie może drobniejszy druk. Chce byście wiedzieli, że pierwszą rzeczą na którą zwrócicie uwagę będą bohaterzy. Autorka po pierwsze pokazała, że mając ograniczenia spowodowane różnymi chorobami, wciąż można wykonywać pracę marzeń. Należy pamiętać, że to my sami narzucamy sobie brak sprzyjających warunków do wykonywania jakichś działań. W gruncie rzeczy wystarczą dobre chęci i cierpliwość. Postacie również pokazują nam, że czasami to towarzystwo w jakim przebywamy ma wpływ na to jakie podejmiemy działania. Mogą nas do kogoś przekonywać, bądź rozsiewać niechęć, a my będąc po ich wpływem nie myślimy wtedy logicznie. Mamy tu również walkę z uzależnieniem i szantażem jednocześnie, oraz wykorzystywanie czyjegoś dobrego serca do prowadzenia ogromnej manipulacji. Rodzice postaci dzielą się na złych i dobrych, przy czym jedno z nich głosi, że najlepszym rozwiązaniem dla życia jest jak najlepsza reputacja, bez względu na prawdę. Prawdziwą zagadką była dla mnie rodzina naukowców, którzy pracowali nad bardzo ważnym projektem dotyczącym pamięci. Dosyć długo są obarczeni tajemnicą, a jeśli już coś wychodzi na jaw, to w bardziej tajemniczym świetle. Mama Andry była dla mnie istotą widmo. Te jej humory potrafiły być nieznośne do tego stopnia, że odkładałam książkę na minutę, żeby ochłonąć. Jej język miał wiele do życzenia, a dramaturgia przechodziła wszelkie pojęcie. Potrafiła obrócić kota ogonem w tak precyzyjny sposób, że osoba niewinna jeszcze ją przepraszała za swoją winę, a ona stroiła fochy robiąc z nim co chciała. W pewnym momencie jej życia nastąpiło coś przez co strasznie wariowała. Historia momentami dzieje się jakby w zwolnionym tempie, a chwilami znacznie przyspiesza mijając czas. Podobała mi się ta perspektywa, przesłania i chyba wszystko, bo był zachowany umiar we wszystkim. Uważam, że jest godna przeczytania, zwłaszcza, jeśli lubicie zagrywki psychologiczne i paranormalne:-) Ja byłam nią zachwycona!
Data wydania: 2024-04-04
Ewelina Przespolewska