Po ciekawej pierwszej części, nadeszła pora na drugą. Tak, "Przegrana" jest bowiem kontynuacją "Wybranej" i cieszę się, że autor i wydawca nie kazali długo czekać.
Iwona Banach wraca w szeregi Policji i skupia się na odnalezieniu Matta. To przez jego intrygę, kobieta została wciągnięta w sprawę Klubu 526. Po części przyczynia się do jego likwidacji, a Grzeliński ucieka z laptopem, w którym znajdują się dane osób powiązanych z nielegalnym interesem. Wszystko wskazuje na to, że Matt, oficer CBŚP, chce wymierzyć sprawiedliwość na własną rękę i ma wspólników. Czy jednym z nich okaże się Krzysztof? Kim jest kobieta w długich czarnych włosach?
Obie części należy czytać razem, gdyż są ze sobą ściśle połączone. Otrzymałam odpowiedzi na nurtujące mnie po "Wybranej" pytania i nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy. W tej dylogii zauważyłam element psychologiczny - wewnętrzną walkę bohaterów. Musieli wybierać pomiędzy przyjaźnią a miłością, nielegalnym interesem a brakiem środków do życia. Wyszły na jaw wątki z przeszłości, które połączyły oba tomy, jak spoiwo. Zakończenie zaskoczyło mnie. Wciągająca, logiczna, tajemnicza. Polecam.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-05-17
Dominika Kus
Objął kolana ramionami, oparł o nie podbródek i zaczął się przyglądać dolinom.
- Świat jest taki piękny - stwierdził nagle, a w jego głosie było jakieś niezrozumiałe dla Iwony zdziwienie, które wyjaśniły kolejne słowa. - Po co są na nim ludzie?
- Żeby miał kto ten świat podziwiać - odparła bez zastanowienia, siadając obok niego, a właściwie nie obok, tylko w pobliżu. - Inaczej to nie miałoby sensu. Piękno byłoby puste. Nie byłoby pięknem, takim jak to przed nami, tylko zwykłą kupą skał.
- Nie zasługujemy na niego. - Zmarszczył nos i brwi. - Na ten świat.
Szczecin, rok 2010. Robert Krugły, oficer Komendy Wojewódzkiej Policji, oraz prokurator Mateusz Michalczyk próbują wyjaśnić sprawę dwóch niemal identycznych...
Dwaj bracia po dwóch stronach barykady. Brat przeciw bratu. Zamknięty w sobie cichy urzędnik kontra funkcjonariusz ABW, który zdradził. Gdzieś wysoko...
Człowiek jest jak wirus, bezmyślny byt nastawiony na niszczenie. Albo jak gangrena. Niszczy zdrową tkankę, doprowadza do śmierci cały organizm.