"Nowe czasy" to najnowsza seria autorki.
Dalsze losy bohaterów bestsellerowej sagi Spacer Aleją Róż.
Przenosimy się do Krakowa i Nowej Huty lat dziewięćdziesiątych, gdzie swoje pierwsze kroki stawia kapitalizm, nadal jest duże bezrobocie, kradzieże samochodów i afery gospodarcze.
Paweł jako drobny przedsiębiorca bazarowy próbuje zbic majątek, a jego żona Andzia otwiera pracownię krawiecką, w której wyzyskuje swoje pracownice.
Pochłonięci zarabianiem pieniędzy zaniedbują swoją córkę Gosię.
Tymczasem rodzeństwo Wiola i Adrian zakładają zespół i grają muzykę dyskotekową. Passa zmienia się kiedy wokalistka otrzymuje anonimy.
Autorka zabiera nas do lat dziewięćdziesiątych, które doskonale pamiętam i ciepło wspominam.
To świetny powrót do przeszłości.
To wtedy nastąpił wielki przełom. Z szarości i nijakości weszliśmy w kolorowy świat. Polska zachłysnęła się Zachodem. Pierwsze dżinsy z Levis'a, guma Turbo i walkman przy pasku. Do tego deskorolka i kolorowa frotka we włosach. Świat należał do nas.
Autorka stworzyła bohaterów, którzy mogą żyć obok nas. Realne problemy, z którymi mierzymy się każdego dnia.
Pokazuje pogoń za pieniędzmi i zaniedbywanie rodziny. Porusza ciężkie tematy molestowania, utraty dziecka, anoreksji,śmierci . Miłość przeplata się z bólem, radość ze smutkiem.
Autorka ma bardzo przyjemny styl pisarski, który wciąga czytelnika w świat bohaterów. Przeżywamy z nimi ich troski i chwilę szczęścia. Jesteśmy częścią tamtego czasu, gdzie powoli szarość zmienia się w wielobarwność.
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2019-02-12