Czasem niespodziewanie z przesyłką z wydawnictwa trafia do mnie jakaś niespodzianka. Tak było z „Przerwą”, którą jakaś dobra dusza z wydawnictwa Wielka Litera dorzuciła do paczki. Jestem jej niebywale wdzięczna, bo mogłabym nie trafić na tą poruszającą, momentami wręcz bolesną opowieść.
Opowieść o kobietach, które doznają w życiu wiele cierpienia, ale pozostają silne. Które poturbowane przez życie, choć upadają przygniecione jego ciężarem, potrafią się podnieść.
Pierwsza część, snująca oderwane od siebie historie kobiet pokazująca niejako otoczkę społeczną i problemy, z którymi się borykają na co dzień, nie przygotowuje na emocjonalną zapadnię, z której trudno wydostać się do samego końca. Codzienność blednie w obliczu ogromnej tragedii. Napaść i gwałt na trzynastoletniej dziewczynce, sprawia, że serce krwawi. To przy jej łóżku jednoczą się te, jak się okazuje, kobiety z wielopokoleniowej rodziny, by wspólnie rozpaczać, wspierać się i trwać.
Prostota przekazu pozwala skupić się na tym co najważniejsze, emocjach i poruszanych problemach aktualnych w każdym społeczeństwie, nie tylko rdzennych Kanadyjczyków. Brak akceptacji, rasizm, nałogi i przemoc wywierają wpływ na całe życie, budzą traumy, z którymi można żyć tylko dzięki ogromowi wsparcia i miłości ze strony najbliższych.
To naprawdę piękna, wzruszająca powieść, na którą składają się "wszystkie większe i mniejsze półhistorie, z których splecione jest życie." Bardzo Was zachęcam do jej poznania, długo zostaje w sercu i w głowie.
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2021-04-14
Tytuł oryginału: The Break
czytanienaplatan
Cedar Stranger prawie zapomniała, jak wygląda jej rodzina. Phoenix Stranger prawie zapomniała, jak to jest być wolną. A Elsie Stranger już prawie straciła...