Okładka książki - Przerwany pokaz

Przerwany pokaz

Po dłuższym czasie wróciłam do powieści Małgorzaty Rogali i nie żałuję. "Przerwany pokaz" w interpretacji Laury Breszki słuchał mi się całkiem przyjemnie. Wprawdzie trylogia nauczycielska bardziej mnie zachwyciła, ale i tutaj sporo się działo. Inna sprawa, że zaczęłam od środka cyklu, więc teraz będę musiała wrócić do pierwszego tomu :D

Małgorzata Rogala zaczyna mocnym akcentem. Wchodzimy w sytuację wprost makabryczną. W wannie pełnej zabarwionej na czerwono wody leży kobieta. Jest z nią dziewczynka, jej kilkuletnia córka Paula, która nie może dobudzić mamy. Wszystko wskazuje na samobójstwo, jednak z czasem okazuje się, że sprawa nie jest taka jednoznaczna, jak by się mogło wydawać. Po latach w tej samej rodzinie dochodzi do kolejnej tragedii. Mała dziewczynka jest już młodą kobietą, a jej babcia Regina jest znaną projektantką mody i właśnie przygotowuje swój kolejny pokaz. Niestety staruszka niespodziewanie umiera. Chociaż wiekowa, bo dama miała już osiemdziesiąt lat, była zdrowa i energiczna, więc dla wszystkich jest to ogromny szok. Sytuacja budzi jeszcze więcej emocji, kiedy okazuje się, iż było to morderstwo.

Sprawę prowadzą dwie policjantki, Michalina Czaplicka i Zofia Maciejka. Kobiety świetnie się uzupełniają, dzięki czemu ich współpraca jest bardzo owocna. Nie zmienia to jednak faktu, iż zagadka śmierci Reginy jest nie tylko zagmatwana, ale także brzemienna w rodzinne, dość mroczne, tajemnice. Ile policjantki odnajdą trupów w przysłowiowej szafie?

Przy okazji prowadzonego śledztwa możemy zaobserwować nie tylko meandry świata mody, ale także ludzkie dramaty i konsekwencje podejmowanych przez bohaterów decyzji. Z czasem narastają wzajemne żale i pojawia się coraz więcej znaków zapytania. Czy śmierć matki Pauli ma związek z morderstwem babci Reginy? Kto mógł być zainteresowany wyeliminowaniem starszej pani? Co z firmą babci zrobi Paula?

Ponieważ bardzo lubię kryminały z obyczajowym tłem, ta historia mnie wciągnęła. To było kilka naprawdę fajnych godzin. Idealna na relaks.

Informacje dodatkowe o Przerwany pokaz:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2023-03-08
Dodał/a opinię: Bibliotecznie

Zobacz opinie o książce Przerwany pokaz

Kup książkę Przerwany pokaz

Kłamał w żywe oczy, by ukryć, że nie tylko przegrywa bieżące dochody, ale też stracił już prawie wszystkie oszczędności. Aby mieć pieniądze na dom, brał chwilówki, pożyczał od znajomych i sprzedawał rzeczy, które miały jakąkolwiek wartość. Upłynnił kolekcję płyt winylowych, kilka książek z edycji limitowanych, złotą zapalniczkę i używane telefony komórkowe.

Będąc blisko żony właściciela, prędzej czy później znajdzie jej słaby punkt albo dwa i odegra się za czas upokorzeń. Wszak zemsta najlepiej smakuje na zimno.

Więcej cytatów z tej książki

Zastrzyk śmierci
Małgorzata Rogala0
Okładka ksiązki - Zastrzyk śmierci

Morderca już wydał wyrok. Zostało niewiele czasu. Ewa Frydrych znajduje szczelnie owinięte taśmą ciało męża - szefa portalu krytyki kulinarnej, którego...

Zbrodnia przed północą
Małgorzata Rogala0
Okładka ksiązki - Zbrodnia przed północą

Mieli żyć długo i szczęśliwie... Przedwiośnie w Pełni. Po latach do rodzinnego miasteczka wraca Antoni z narzeczoną. Para kupuje dom, bierze ślub w kościele...