Okładka książki - Przesyłka z Nieba

Przesyłka z Nieba

"Przesyłka z Nieba" to zbiór, łącznie z epilogiem pięciu opowiadań, które rozczulają, wzruszają, pobudzają do życia najgłębiej skrywane pokłady sentymentów, a to wszystko owiane jest niezwykłą mgłą melancholii, rozgoryczenia i smutku. Choć jeśli spojrzeć na te opowiadania z dystansu, to niosą ze sobą też ogrom nadziei oraz iskierki radości.

Nanahoshi jest pracownicą firmy kurierskiej "Przesyłka z Nieba". Firma ta świadczy usługi dostarczania przesyłek od zmarłych, którzy jeszcze za życia postanowili przygotować i zaadresować paczki do wybranych osób. Na swojej drodze spotyka ludzi o różnych doświadczeniach. Dla jednych otrzymana praczka miłym powrotem do wspomnień i osoby, której już nie ma obok, dla drugich to rozdrapywanie niezagojonych ran, a dla innych iskierką nadziei na pogodzenie się z przeszłością.

Yuko Aragaki została sama. Seniorka straciła swoje najlepsze przyjaciółki, z którymi dzieliła niemal każdą chwilę w życiu. To właśnie od nich otrzymuje tajemniczą przesyłkę. Czy jej zgorzkniałość i zobojętnienie złagodnieją, kiedy otworzy tajemniczy list?

Fumika zaprzyjaźniła się z Akane Ishimitsu, która niedawno zamieszkała w tej samej wiosce. Kobieta jest elegancka, wykształcona, mądra i nowoczesna, co sprawia, że Fumiko dostrzega w niej nie tylko bliską osobę, ale i autorytet. Niestety, Akane nie jest akceptowana przez społeczność, a jej wpływ na Fumiko nie podoba się najbliższym dziewczynki. Kto tym razem dostanie tajemniczą przesyłkę z Nieba? Ja byłam pozytywnie zaskoczona.

Kolejna historia opowiada o niespełnionej, nigdy niewypowiedziane wprost miłości. Jest tu również wątek choroby. I, mimo że najmniej streszczam tę historię, to podobała mi się najbardziej.

Czwarte opowiadanie traktuje o przesyłkach, które profesor pozostawił do swoich studentów, zlecając im zza światów pewne zadanie do wykonania.

W epilogu poznajemy dwie historie: chłopca, który co roku otrzymuje przesyłkę od zmarłej mamy oraz matki, której trudna relacja z córką uniemożliwia porozumienie się z nią. W tej części dowiadujemy się też więcej o samej kurierce.

Wzruszyła mnie ta książka. Czytało mi się ją lekko i zarazem trudno. Jestem przekonana, że dla każdego, kto stracił kogoś bliskiego, opowiadania w niej zawarte zyskają na znaczeniu, a może nawet przyniosą ukojenie i pocieszenie. To jeden z lepszych japońskich comfort booków, jakie czytałam. Może wynika to z tęsknoty, którą cały czas od ośmiu lat w sobie noszę, a może po prostu jest to książka, która trafia w serce i zwyczajnie spełnia swoją funkcję bycia pocieszycielką, pozwalającą, chociaż w małym stopniu zrozumieć i pogodzić się z tym, co nieuchronne?

Informacje dodatkowe o Przesyłka z Nieba:

Wydawnictwo: b.d