👻👻👻 Recenzja 👻👻👻
Elżbieta Barszczyk – „Przewodnik dusz”
Wydawnictwo: Alternatywne
@wydawnictwoalternatywne
👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻
Gdyby po śmierci dano Ci jedno ostatnie życzenie… czy na pewno chciałabyś je spełnić?
„Przewodnik dusz” Elżbiety Barszczyk zadaje to pytanie bez ostrzeżenia i nie prowadzi czytelnika za rękę w poszukiwaniu odpowiedzi.
To nie jest lekka fantastyka do przeczytania i zapomnienia. To książka, która zostawia po sobie subtelny, ale wyraźny niepokój. Bo nagle zaczynasz myśleć o tym, co zostaje po życiu, kiedy drzwi się zamykają… a może nie do końca?
W centrum fabuły stoi Przewodnik Dusz – tajemniczy, zdystansowany, ubrany w czarny płaszcz bohater. Nie jest aniołem, zbawcą ani moralnym drogowskazem. Pomaga duszom spełniać ostatnie życzenia, nawet jeśli te życzenia pachną gniewem, żalem lub zemstą. Nie robi tego z dobroci serca robi to, bo musi. Pokuta i odpowiedzialność kształtują jego każdy krok.
💀 Co znajdziemy w książce:
✔️ mroczną fantastykę na granicy świata żywych i umarłych
✔️ tajemniczego Przewodnika Dusz – bohatera niejednoznacznego i zdystansowanego
✔️ motyw ostatniego życzenia, które może zmienić bieg zdarzeń
✔️ historie dusz, które nie mogą odejść z powodu bólu, winy lub żądzy zemsty
✔️ klimat pełen ciszy, niedopowiedzeń i niepokoju
✔️ wątki winy, kary i przeszłości, która nie daje spokoju
✔️ niebezpieczną misję, zleconą Przewodnikowi przez młodego prawnika
✔️ pytania o granice dobra i zła oraz konsekwencje ludzkich decyzji
✔️ połączenie fantastyki z elementami thrillera i metafizyki
Największym atutem książki jest brak lukru. Autorka nie próbuje oswajać śmierci ani jej upiększać. Każda dusza w tej historii to osobna opowieść niektóre krótkie i brutalne, inne ciche, ale miażdżące emocjonalnie. Raz współczujesz, innym razem masz ochotę odwrócić wzrok. I właśnie ta różnorodność nadaje całości głębi.
Przewodnik Dusz to postać, którą trudno polubić, ale jeszcze trudniej zignorować. Chłodny, zdystansowany, momentami irytujący swoją obojętnością jednak im dalej w historię, tym wyraźniej widać, że to tylko pancerz. Pod nim kryje się ciężar przeszłości i win, które bohater nosi na swoich barkach.
Styl Elżbiety Barszczyk jest oszczędny, momentami surowy, ale bardzo sugestywny. Autorka buduje klimat ciszą, mrokiem i niedopowiedzeniem, a emocje często kryją się pod powierzchnią fabuły, co sprawia, że uderzają mocniej i zostają z czytelnikiem na długo.
Fabuła nie gna na złamanie karku, ale też nie stoi w miejscu to spokojny marsz przez mgłę, w której co chwila coś wyłania się z ciemności. Momentami miałam ochotę na głębsze rozwinięcie niektórych wątków, ale ten niedosyt idealnie pasuje do całości – nie wszystko musi być wyłożone na tacy, zwłaszcza w świecie między życiem a śmiercią.
„Przewodnik dusz” to fantastyka z charakterem. Mroczna, niewygodna, nieoczywista. Jeśli lubisz historie balansujące między światami, z bohaterami, którzy nie są ani dobrzy, ani źli tylko bardzo ludzcy ta książka jest zdecydowanie warta Twojej uwagi. Bo to jedna z tych opowieści, które nie pytają, czy jesteś gotowa. One po prostu przychodzą.
Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2025-06-19
Magdalena Grzejszczyk
Wysłanniczka aniołów, obrończyni niewinnych, nieśmiertelna istota. Poznaj Idis! Przemierza ziemię od ponad 400 lat i korzysta ze swoich nadprzyrodzonych...
Ona ma dyplom z historii i… doktorat z wpadania w kłopoty! Eliza Bielska, nauczycielka historii z malowniczego miasteczka na południu Polski, ma...