Okładka książki - Przewodnik po sztuce pisania dla marzycieli. Jak zostać spełnionym autorem

Przewodnik po sztuce pisania dla marzycieli. Jak zostać spełnionym autorem

Nie mogłam się doczekać, aż sięgnę po tę książkę i w końcu nadszedł ten dzieńJ

Marzysz o napisaniu własnej książki i o zostaniu poczytnym pisarzem? Jeśli tak to musisz dowiedzieć się jakie doświadczenia ma w tym temacie autorka. Jeśli na razie nie macie tej pozycji na swojej półce, to zapraszam was na krótką recenzję, w której opowiem wam o niej i być może zachęcę do zakupu lub przeczytania jej w ramach abonamentu na @legimi

Po pierwsze, jeśli marzycie o napisaniu książki, to po prostu zacznijcie pisać. To główna i najważniejsza rada Kelly Notaras. Kiedy już w bólach i mękach powstanie wasze dzieło będziecie musieli pokazać je światu. Jak to zrobić? To nie łatwe, ale nie niemożliwe. Wasza książka będzie popularna i polecana innym z trzech powodów. A mianowicie, jeśli jest pomocna, dostarcza rozrywki, bądź po prostu się podoba. Stąd popularność poradników i różnego rodzaju publikacji motywacyjnych, a także lekkich romansów.

Wiedzieliście o tym, że istnieje taki gatunek literacki jak romans paranormalny ? Ja nie wiedziałam. Autorka podpowiada jak znaleźć czas na pisanie w napiętym grafiku i myślę, że ja sama skorzystam chętnie z jej rad, bo czasami nie mam już pomysłów jak wydłużyć dobę. Dowiemy się jakie triki stosują wydawcy, aby zachęcić nas do zakupu książki i jaki triki możemy zastosować my, aby uczynić naszą przyszłą książkę popularną. Autorka opowie nam także o konspekcie i potraktowaniu zarysu książki jako biznesplanu. Tytuł to już połowa sukcesu więc jest niezwykle istotny. Musi być chwytliwy, niebanalny i zapadać w pamięć. Musicie zadać sobie też pytanie, czy chcecie ją wydać sami, czy z pomocą wydawnictwa. Czy chcecie zainwestować w korektę, czy raczej to pominiecie? Na te i na wiele innych pytań znajdziecie tutaj wyczerpujące i konkretne odpowiedzi.

Wiem już teraz, czemu wydawnictwa wydają niekoniecznie dobre i tak podobne do siebie książki. Szansa na to, że gwiazda programu Love Island wyda książkę szybciej niż początkujący, bardzo uzdolniony debiutant jest dużo większa. Dlaczego? Bo ma już swoje grono odbiorców pod postacią obserwatorów w mediach społecznościowych. Dowiemy się też, jak to się dzieje, że słabe książki klasyfikowane są jako bestsellery. A także poznamy zalety self-publishingu. W dzisiejszych czasach sam talent już nie wystarczy, ba, często nawet nie jest potrzebny, bo osoba popularna może jedynie użyczyć swego nazwiska danej książce, którą napisze za nią ktoś inny, czyli tzw. ghostwriter.

Morał jest taki, że dziś każdy może wydać książkę i o ile kiedyś niezbędny był do tego talent i samozaparcie szczęście, dziś wystarczy jedynie duże grono followersów lub … spryt. Te i inne cenne rady znajdziecie moi drodzy w „Przewodniku po sztuce pisania dla marzycieli” Wow, świetna książka, do której będę wracać jeszcze nie raz i nie dwa. Szczerze wam ją polecam, warto mieć ją na półce i sięgać do niej co pewien  czas.

Informacje dodatkowe o Przewodnik po sztuce pisania dla marzycieli. Jak zostać spełnionym autorem:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2023-04-26
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: The book you were born to write
Dodał/a opinię: violetanddog

Tagi: Poradniki praktyczne

Zobacz opinie o książce Przewodnik po sztuce pisania dla marzycieli. Jak zostać spełnionym autorem

Kup książkę Przewodnik po sztuce pisania dla marzycieli. Jak zostać spełnionym autorem