Okładka książki - Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki patronujemy

Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki

Tom 1 cyklu Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki

„Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki” to thriller młodzieżowy, który z powodzeniem łączy w sobie elementy klasycznej powieści detektywistycznej z nowoczesną narracją i świeżym spojrzeniem na temat prawdy, plotek oraz społecznych uprzedzeń. Holly Jackson stworzyła historię, która od pierwszych stron wciąga czytelnika i nie pozwala mu oderwać się aż do finału.

Punktem wyjścia fabuły jest pozornie zamknięta sprawa morderstwa Andie Bell, nastolatki z małego miasteczka. Winny – jej chłopak Sal Singh – został wskazany przez policję i opinię publiczną pięć lat wcześniej. Sprawa wydaje się oczywista, a mieszkańcy miasteczka nie mają wątpliwości co do przebiegu wydarzeń. Jedyną osobą, która zaczyna podważać oficjalną wersję, jest Pippa Fitz-Amobi – inteligentna, dociekliwa i ambitna licealistka. Wybierając tę sprawę jako temat swojego projektu szkolnego, Pip nie przypuszcza, że krok po kroku odsłoni sieć kłamstw, półprawd i sekretów, które ktoś bardzo chce utrzymać w ukryciu.

Największą siłą książki jest konstrukcja głównej bohaterki. Pippa nie jest typową „grzeczną dziewczynką” – choć tak postrzega ją otoczenie – lecz osobą o analitycznym umyśle, odwadze i determinacji. Jej śledztwo prowadzone jest metodycznie: poprzez wywiady, notatki, nagrania i analizę sprzecznych zeznań. Taki sposób narracji nadaje historii autentyczności i sprawia, że czytelnik czuje się jak uczestnik dochodzenia, samodzielnie próbując poskładać elementy układanki.

Holly Jackson bardzo sprawnie buduje napięcie. Z pozoru niewinne rozmowy stopniowo przeradzają się w niepokojące odkrycia, a tempo akcji przyspiesza wraz z kolejnymi tropami. Autorka umiejętnie pokazuje, jak łatwo społeczność może zaakceptować prostą wersję wydarzeń, zwłaszcza gdy pasuje ona do istniejących stereotypów. Książka porusza ważne tematy: presję społeczną, siłę plotki, rasowe uprzedzenia oraz konsekwencje pochopnych osądów.

Na uwagę zasługuje również atmosfera małego miasteczka, w którym wszyscy się znają, a jednocześnie każdy ma coś do ukrycia. To właśnie ta klaustrofobiczna przestrzeń potęguje poczucie zagrożenia i sprawia, że ryzyko, jakie podejmuje Pip, staje się coraz bardziej realne i osobiste.

„Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki” to książka wciągająca, inteligentna i zaskakująca. Idealnie sprawdzi się dla młodych dorosłych, ale również dla starszych czytelników, którzy cenią dobrze skonstruowane zagadki kryminalne. To thriller, który nie tylko trzyma w napięciu, lecz także skłania do refleksji nad tym, jak często „zamknięte sprawy” wcale nie są tak oczywiste, jak chcielibyśmy wierzyć.

Informacje dodatkowe o Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki:

Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2019-06-19
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 15-18 lat
Tytuł oryginału: A Good Girl
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki

Kup książkę Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki

,,Przestałam się łudzić, że to kolejny głupi żart. Najpierw liścik w śpiworze, teraz esemes. To się dzieje naprawdę. […] Ktoś wie, że jestem coraz bliżej poznania prawdy. Zaczyna panikować. Ktoś, kto śledził mnie w lesie. Ktoś, kto ma numer mojego telefonu."

Więcej cytatów z tej książki

Nie całkiem martwa
Holly Jackson0
Okładka ksiązki - Nie całkiem martwa

Autorka bestsellerowego ,,Przewodnika po zbrodni według grzecznej dziewczynki" powraca z pełnym nagłych zwrotów akcji thrillerem o odkrywaniu... swojego...

Sprawa Rachel Price
Holly Jackson0
Okładka ksiązki - Sprawa Rachel Price

Światła. Kamera. Kłamstwa ,,Nie wiem, nie pamiętam" - te słowa Bel Price powtarzała przez całe życie jak mantrę w odpowiedzi na pytanie o tamten dzień...