Okładka książki - Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki patronujemy

Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki

Tom 1 cyklu Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki

„Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki” to thriller młodzieżowy, który z powodzeniem łączy w sobie elementy klasycznej powieści detektywistycznej z nowoczesną narracją i świeżym spojrzeniem na temat prawdy, plotek oraz społecznych uprzedzeń. Holly Jackson stworzyła historię, która od pierwszych stron wciąga czytelnika i nie pozwala mu oderwać się aż do finału.

Punktem wyjścia fabuły jest pozornie zamknięta sprawa morderstwa Andie Bell, nastolatki z małego miasteczka. Winny – jej chłopak Sal Singh – został wskazany przez policję i opinię publiczną pięć lat wcześniej. Sprawa wydaje się oczywista, a mieszkańcy miasteczka nie mają wątpliwości co do przebiegu wydarzeń. Jedyną osobą, która zaczyna podważać oficjalną wersję, jest Pippa Fitz-Amobi – inteligentna, dociekliwa i ambitna licealistka. Wybierając tę sprawę jako temat swojego projektu szkolnego, Pip nie przypuszcza, że krok po kroku odsłoni sieć kłamstw, półprawd i sekretów, które ktoś bardzo chce utrzymać w ukryciu.

Największą siłą książki jest konstrukcja głównej bohaterki. Pippa nie jest typową „grzeczną dziewczynką” – choć tak postrzega ją otoczenie – lecz osobą o analitycznym umyśle, odwadze i determinacji. Jej śledztwo prowadzone jest metodycznie: poprzez wywiady, notatki, nagrania i analizę sprzecznych zeznań. Taki sposób narracji nadaje historii autentyczności i sprawia, że czytelnik czuje się jak uczestnik dochodzenia, samodzielnie próbując poskładać elementy układanki.

Holly Jackson bardzo sprawnie buduje napięcie. Z pozoru niewinne rozmowy stopniowo przeradzają się w niepokojące odkrycia, a tempo akcji przyspiesza wraz z kolejnymi tropami. Autorka umiejętnie pokazuje, jak łatwo społeczność może zaakceptować prostą wersję wydarzeń, zwłaszcza gdy pasuje ona do istniejących stereotypów. Książka porusza ważne tematy: presję społeczną, siłę plotki, rasowe uprzedzenia oraz konsekwencje pochopnych osądów.

Na uwagę zasługuje również atmosfera małego miasteczka, w którym wszyscy się znają, a jednocześnie każdy ma coś do ukrycia. To właśnie ta klaustrofobiczna przestrzeń potęguje poczucie zagrożenia i sprawia, że ryzyko, jakie podejmuje Pip, staje się coraz bardziej realne i osobiste.

„Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki” to książka wciągająca, inteligentna i zaskakująca. Idealnie sprawdzi się dla młodych dorosłych, ale również dla starszych czytelników, którzy cenią dobrze skonstruowane zagadki kryminalne. To thriller, który nie tylko trzyma w napięciu, lecz także skłania do refleksji nad tym, jak często „zamknięte sprawy” wcale nie są tak oczywiste, jak chcielibyśmy wierzyć.

Informacje dodatkowe o Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki:

Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2019-06-19
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 15-18 lat
Tytuł oryginału: A Good Girl
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki

Kup książkę Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki

,,Przestałam się łudzić, że to kolejny głupi żart. Najpierw liścik w śpiworze, teraz esemes. To się dzieje naprawdę. […] Ktoś wie, że jestem coraz bliżej poznania prawdy. Zaczyna panikować. Ktoś, kto śledził mnie w lesie. Ktoś, kto ma numer mojego telefonu."

Więcej cytatów z tej książki

Holly Jackson 0
Okładka ksiązki - Grzeczna dziewczynka musi zginąć. Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki

Jak myślisz, kto będzie cię szukał, jeśli zaginiesz? Pippa wciąż pochłonięta jest swoim ostatnim śledztwem. Wkrótce jednak inna sprawa przyciąga jej uwagę...

Zgadnij kto
Holly Jackson0
Okładka ksiązki - Zgadnij kto

Dowiedz się, gdzie i jak to wszystko się zaczęło! Prequel bestsellerowego ,,Przewodnika po zbrodni według grzecznej dziewczynki". Senior rodu Remych zostaje...