Rysowanie to sztuka, której nigdy nie opanowałam, jakoś mi to nie przeszkadzało aż do czasu, kiedy to moja córka poprosiła mnie o narysowane konia, kotka i pieska, niestety po narysowaniu, żadne ze zwierząt nawet trochę nie przypominało tych z rzeczywistości. Pewnego dnia postanowiłam to zmienić i doszkolić się choć trochę tak, żeby poprawić jakość moich obrazków, i zaczęłam rozglądać się za odpowiednimi publikacjami.
Przyjemność rysowania to książka napisana przez cudowną kobietę o miłym pseudonimie Elfik, już czytanie tego, co napisała, było dla mnie przyjemnością, bo wszystko jest takie spokojne i ciepłe, można przy czytaniu nieźle się wyciszyć. Pani Barbara opisuje swoją przygodę z rysowaniem, daje dobre rady, wskazuje błędy, doradza, jaką drogę obrać i pokazuje plusy i minusy danej techniki. Podoba mi się tutaj to, że autorka doradza, nic nie narzucając, bo przecież każdemu podoba się coś innego i chce się spełniać w innej technice, nawet jeżeli jest ona trudna. Książka jest naprawdę fajna i pomocna, ale moim zdaniem dla osób, które chcą zająć się rysowaniem na poważnie, a nie dla osób, które chcą rysować proste obrazki w domowym zaciszu. Myślałam, że znajdę tutaj gotowe wzorce jak zacząć rysować postacie, zwierzęta czy przyrodę, ale tutaj tego nie ma, tutaj znajdziemy bardziej inspiracje, a pomysł jak coś narysować musimy mieć sami.
Ta publikacja na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, którym coś gra w duszy i pcha ich do sztuki, bo tutaj znajdą ogrom wsparcia autorki, która opisała swoją drogę, pokazała swój progres, a to naprawdę pomaga, kiedy widzi się, że artysta też kiedyś miał swoje niezbyt udane początki. Całość jest naprawdę piękna i jest tutaj dużo ilustracji, dzięki czemu możemy od razu zobaczyć to, o czym czytamy, ta książka nie jest dla mnie, ale bardzo miło z nią spędziłam czas, a kto wie może i kiedyś we mnie obudzi się artystyczna dusza.
Wydawnictwo: Septem
Data wydania: 2021-09-29