Podchodziłam do tej powieści z dużą obawą. Przerażała mnie jej objętość, fascynowała mnie jej historia. Moje obawy okazały się bezpodstawne, ponieważ fabuła powieści wciągnęła mnie od pierwszej strony. Tak naprawdę, żeby oddać fenomen i piękno tej książki musiałabym napisać równie monumentalną recenzję jak sama powieść.
Wielopokoleniowa saga rodzinna, rozgrywająca się w południowych Indiach, pełna zagadek i niezwykłych rodzinny historii z pewnością zaintryguje niejednego czytelnika.
Przede wszystkim jest to powieść, która otula niezwykłą magią hinduskiego świata. Odkrywa wiele tajemnic mieszkańców Indii, od kuchni, przez to jak żyli i funkcjonowali. Pokazuje blaski i cienie, tej jakże nam mało znanej części ziemskiego globu. Ta książka, to bilet do niesamowitej i pięknej podróży.
To również fascynująca historia rodziny. Bohaterów, z ich trudnym życiem. Historiami życia tyleż fascynującymi co zaskakującymi. Ich życie otoczone mrokiem "Choroby" tajemniczej przypadłości, która doprowadza do śmierci kolejnych członków rodziny, a mająca powiązanie z wodą. Czymże ona jest? Faktycznie chorobą, przekleństwem, fatum ciążacym nad rodziną? Odpowiedź znajdziesz na kartach powieści.
Ta powieść, to również hołd złożony medycynie. Autor, który z wykształcenia jest lekarzem i przy powstawaniu tej powieści współpracował z lekarzami wielu specjalności, poruszył w swoim dziele wiele medycznych tematów. Tematów mi bliskich: z dziedziny neurochirurgii czy położnictwa. Z chirurgiczną precyzją i dokładnością przybliża nam choroby, takie jak choćby trąd, który wciąż dotyka mieszkańców Indii. Umiejętnie wplata nici medycznej wiedzy w fabułę powieści.
Fabułę, która zmusza do refleksji nad wartością ludzkiego życia, jego kruchością., nad walką z chorobą czy życiem z ułomnościami ciała. To historia o stracie, miłości, postępowi medycyny czy poświęceniu matki dla dobra dziecka.
Tej książki nie da się czytać szybko ( i to nie tylko przez jej obszerność). To książka, którą jeśli chce się zrozumieć trzeba się delektować powoli. Strona po stronie odkrywać jej wspaniałą literacką wartość.
Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2025-10-29
Tytuł oryginału: The Covenant od Water
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Jacek Żuławnik
Zaczytanyzakatek
To niezwykłe osiągnięcie literackie. John Irving Niezwykła powieść. Wypełniona mistycznymi scenami i bohaterami, którzy na zawsze potrafią wryć się...