Okładka książki - Psychiatra i demony. Powieść biograficzna o profesorze Antonim Kępińskim patronujemy

Psychiatra i demony. Powieść biograficzna o profesorze Antonim Kępińskim

Dostajemy do ręki niezwykłą biografię niezwykłego człowieka - Antoniego Kępińskiego. Psychiatry, który sam zmagał się z chorobą psychiczną. Tego, który czytał ludzkie książki i sam wydawał w formie książkowej swoje przemyślenia. Targanego obsesjami (chociażby powracający w snach motyw wilków) i niepokojem. Desperacko walczącego z chorobami ciała i ducha. Niepokój podkreśla narracja. Nie jest liniowa. Poznajemy małego Antosia, potem dorosłego Antoniego, jeszcze później psychiatrę w latach młodości. Ciągłe przeskoki w czasie sprawiają wrażenie chaosu, jaki niewątpliwie panował w Kępińskim.

Książka ma niezwykle poetycki język. To sprawia, że nie sposób się oderwać od lektury. Niech nikogo nie przeraża objętość (ponad 600 stron). Jest to "cegła", ale absolutnie nie pustak. Wręcz przeciwnie - ogromne bogactwo treści.

dr Kalina Beluch

Informacje dodatkowe o Psychiatra i demony. Powieść biograficzna o profesorze Antonim Kępińskim:

Wydawnictwo: MG
Data wydania: 2019-10-16
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 978-83-7779-572-9
Dodał/a opinię: truskawka2

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Psychiatra i demony. Powieść biograficzna o profesorze Antonim Kępińskim

Kup książkę Psychiatra i demony. Powieść biograficzna o profesorze Antonim Kępińskim

Księga anegdot
Wojciech Wiercioch0
Okładka ksiązki - Księga anegdot

Komizm to nie tylko rozrywka, zabawa, relaks. Prawdziwy dowcip jest dzieckiem intelektu. Brak powagi trzeba więc traktować z powagą. Czy można jednak podchodzić...

Ja, Jadwiga K.
Jolanta Szymska-Wiercioch0
Okładka ksiązki - Ja, Jadwiga K.

Monodram "Ja, Jadwiga K." powstał pod wpływem inspiracji osobą Jadwigi Kępińskiej (1923-1983), żony krakowskiego psychiatry i filozofa, profesora Antoniego...