Okładka książki - Psychologia wpływu. 10 cech, które pomogą ci oddziaływać na ludzi

Psychologia wpływu. 10 cech, które pomogą ci oddziaływać na ludzi

Odświeżona wersja książki Briana Tracy. I dopiero właśnie w tej odsłonie miałam okazję się z nią spotkać.
Trzeba przyznać, że nie będę zbyt obiektywna w opinii, ponieważ Brian Tracy należy do jednych z moich ulubionych mentorów.

Kilka lat temu miałam okazję wziąć udział w jego wykładzie, który dopiero wtedy otworzył mi oczy na tworzenie swojej rzeczywistości. Brian to doskonały nauczyciel, mówca i przede wszystkim człowiek, który inspiruje do działania i sięgania po swoje. Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko wymówki. I mam wrażenie, że tym hasłem kieruje się autor.

Gdy tylko otrzymałam egzemplarz to pomyślałam sobie: "dlaczego ta książka jest taka cienka?". Okazuje się, że bardzo się myliłam, bo nie ilość stron świadczy o powadze lektury. To idealna pozycja dla tych, którzy chcieliby dowiedzieć się - jak radzić sobie z ludźmi, jak wpływać na ich myśli i kreować relacje. To również książka dla tych, którzy nie kochają książek i właśnie dzięki skondesowanej treści chcieliby nauczyć się czegoś nowego.

Trzeba zaznaczyć, że Brian idealnie odzwierciedlił swoje myśli w prosty i zwięzły sposób. Potrafi on tak manewrować słowem, że odnajdzie się tutaj czytelnik w każdym wieku. Uważam, że to jedna z pozycji "musi read", aby zrozumieć jak działają ludzkie umysły i w co grają ludzie.

Choć tak jak wspominałam Tracy zawsze potrafi mnie czegoś nauczyć to obawiałam się, czy jednak nie będzie to przede wszystkim poradnik perswazji. Kojarzy mi się ona z działaniem wbrew innej osobie i nacechowana jest negatywnie. Wywieranie wpływu według Briana to przede wszystkim pozytywne relacje z ludźmi, zaufanie do nich, ale i dawanie od siebie tego co najlepsze.

Książka składa się z 10 cech, które wprowadzają czytelnika w tajniki współpracy w społeczeństwie. Te cechy to: cele, uczciwość, nastawienie, szczerość, wiedza, przygotowanie, miłość do ludzi, komunikatywność, dobre maniery i wytrwałość. Czy właśnie nie takich cech szukamy wśród naszych znajomych czy współpracowników? Dlaczego tak mało skupiamy się na wzmacnianiu ich w sobie?

"Psychologia wpływu" to wręcz ściąga dla lepszego życia i zrozumienia drugiej osoby. Chcemy żyć szczęśliwie, ale pamiętajmy, że wspierając innych i docierając do ich umysłów poprzez dobro, RAZEM można osiągnąć więcej. Wystarczy się dogadać. I o tym jest ta książka.

Informacje dodatkowe o Psychologia wpływu. 10 cech, które pomogą ci oddziaływać na ludzi:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2025-02-28
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: 10 qualities of influential people: how to inspire yourself and others to greatness
Dodał/a opinię: Ksebardo

Tagi: psychologia

Zobacz opinie o książce Psychologia wpływu. 10 cech, które pomogą ci oddziaływać na ludzi

Kup książkę Psychologia wpływu. 10 cech, które pomogą ci oddziaływać na ludzi

Spotkania biznesowe
Brian Tracy0
Okładka ksiązki - Spotkania biznesowe

Spotkania nie są stratą czasu, jeśli są właściwie prowadzone. Brian Tracy, podczas dziesiątków lat działań konsultingowych na całym świecie, bezpośrednio...

Potęga osobistego uroku. Jak zjednywać sobie ludzi
Brian Tracy0
Okładka ksiązki - Potęga osobistego uroku. Jak zjednywać sobie ludzi

Niezależnie od posiadanych przez ciebie zdolności, inteligencji czy doświadczenia 85 procent twoich szans na odniesienie sukcesu zależy wyłącznie od umiejętności...