Okładka książki - Psychopata

Psychopata

Ten uśmiechnięty pan na okładce to Ed Gein, amerykański morderca zwany Rzeźnikiem z Plainfield. Pomimo zarzutu licznych mordów udowodniono mu zabójstwo tylko dwóch kobiet: Bernice Worden i Mary Hogan.
Jego zbrodnie stały się inspiracją do takich filmów jak "Milczenie owiec", "Bękarty diabła" czy "Psychoza". Był też inspiracją do postaci lekarzy z serialu, który osobiście bardzo lubię "American Horror Story".

Matka, fanatyczka religijna, zabraniała synom kontaktów z kobietami, ostrzegając, iż są one niemoralne i upadłe. Ojciec, alkoholik, nie miał nic do powiedzenia w kwestii wychowania synów. W 1914 Geinowie przeprowadzili się do Plainfield na samotną farmę, gdzie matka mogła izolować ich od grzesznego świata. Jak bardzo zryła psychę swoim dzieciom dowiadujemy się w momencie, kiedy ten nieśmiały i delikatny Edi staje się najbardziej obłakanym szaleńcem z jakim miała do czynienia ówczesna Ameryka.

Autor w sposób szczegółowy przedstawia nam zwyrodnialca, który przez dziesięć lat żył we własnym świecie morderstw i deprawacji, a ze swojego domu na farmie stworzył prywatny świat krwawej zbrodni.
To pierwsza książka autora wydana w Polsce i jeśli pojawią się kolejne biorę w ciemno. To jak autor pisze, przedstawia fakty, tworzy obraz postaci jest zadziwiający. Piszo o strasznych rzeczach, o piciu z czaszki, soleniu intymnym części kobiet, o rzeczach, które nie mieszczą się w głowie. Robi to w taki sposób, że nie sposób oderwać się od historii.
Świetnie napisana książka.

Informacje dodatkowe o Psychopata:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-03-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788381958899
Tytuł oryginału: Deviant. The Shocking True Story of the Original Psycho
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: Biografie i literatura faktu bóg

Zobacz opinie o książce Psychopata

Kup książkę Psychopata