Okładka książki - Ptaki ciernistych krzewów

Ptaki ciernistych krzewów

Inne wydania:

🕊 ”𝓟𝓽𝓪𝓴𝓲 𝓬𝓲𝓮𝓻𝓷𝓲𝓼𝓽𝔂𝓬𝓱 𝓴𝓻𝔃𝓮𝔀ó𝔀” 𝓒𝓸𝓵𝓵𝓮𝓮𝓷 𝓜𝓬𝓒𝓾𝓵𝓵𝓸𝓾𝓰𝓱🕊

Miłość, która nie powinna się zdarzyć.

Pasja, walka i poświęcenie.

A także marzenia, które prowadzą przez ciernie.

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

„Ptaki ciernistych krzewów” to taka książka, której lekturę trzeba rozłożyć na kilka dni, by w pełni delektować się tą historią. ✨ Takie niespieszne czytanie sprawi, że jeszcze bardziej docenicie pióro autorki, które jest niezwykle plastyczne i proste w odbiorze. ✨

To wielowątkowa powieść, która przedstawia losy trzech pokoleń rodziny Clearych, którzy w 1921 roku opuszczają Nową Zelandię, aby zarządzać farmą owiec w Nowej Południowej Walii. Fabuła w głównej mierze skupia się na Meggie Cleary. Poznajemy jej burzliwe dzieciństwo, skomplikowane relacje z matką, ojcem i bratem Frankiem. Jednak najbardziej kontrowersyjnym wątkiem jest jej romans z księdzem Ralphem de Bricassart. Zakazana miłość między tym dwojgiem staje się osią wydarzeń, które splotą radość i łzy, sekrety i kłamstwa, a wreszcie wielkie szczęście i wielką tragedię.

Colleen McCullough robi dokładnie to co czytelnik kocha i nienawidzi jednocześnie, a mianowicie przejmująco opowiada losy bohaterów, pozwala na darzenie ich sympatią i zżycie się z nimi tylko po to, by potem złamać czytelnikowi serce, tym jak potoczą się losy tych bohaterów. Robi to w tak wiarygodny sposób, że na kartach tej powieści możemy poczuć ich emocje.

Autorka zręcznie buduje więzi między bohaterami i splata ich ze sobą. W doskonały sposób potrafi przedstawić nam ich zachowania i uczucia, nie boi się mocnych słów, dlatego w tej historii nie ma miejsca na sztuczności. Bohaterowie są niezwykle wiarygodni i autentyczni. Możemy obserwować ich poczynania na przełomie lat, co lepiej pozwala nam zrozumieć ich pewne zachowania. Ich przeżycia z przeszłości mają wielki wpływ na ich dalsze życie. Dlatego z wielkim zainteresowaniem śledziłam ich losy. Razem z nimi odczuwałam to napięcie i do samego końca liczyłam na to, że wszystko skończy się dla nich pomyślnie, że los się do nich uśmiechnie. Śledzimy całą ich ścieżkę, ich zmagania z trudnymi sytuacjami. Przez cały ten czas mocno im kibicowałam, a i zdarzały się takie momenty, że kompletnie nie potrafiłam zrozumieć ich zachowania.

Jestem pod dużym wrażeniem tego, że autorce tak fantastycznie udało się sprawić, abym ani na chwilę nie potrafiła oderwać się od tej powieści. Prawda jest jednak taka, że Colleen doskonale udało się od pierwszej chwili złapać mnie w swoje sidła, sprawić, żebym nie mogła oderwać się od tej powieści ani na chwilę.

Cała gamma uczuć jaka zostaje tutaj zaprezentowana skłania czytelnika do refleksji i co więcej, zmusza go do odnalezienia tego, co w życiu jest najważniejsze… Piękna, wzruszająca, dająca do myślenia powieść. Bardzo polecam! ❤

Informacje dodatkowe o Ptaki ciernistych krzewów:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2008 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Thorn birds
Tłumaczenie: Małgorzata Grabowska, Iwona Zych
Dodał/a opinię: Małgosia Szydlak

Zobacz opinie o książce Ptaki ciernistych krzewów

Kup książkę Ptaki ciernistych krzewów

Nieprzyzwoita obsesja
Colleen McCullough0
Okładka ksiązki - Nieprzyzwoita obsesja

To trzecia powieść autorki i naprawdę godna następczyni "Ptaków ciernistych krzewów". Dotychczas jest najlepiej sprzedającą się jej książką...

Credo trzeciego tysiąclecia
Colleen McCullough0
Okładka ksiązki - Credo trzeciego tysiąclecia

Ameryka, początek XXI wieku - nowa rzeczywistość w niczym nie przypomina dawnego świata i ludzie czują się zagubieni. Obdarzony charyzmatyczną osobowością...