„Pucking Wild” Emily Rath to druga część serii „Jacksonville Rays”, która po raz kolejny zabiera czytelników do świata zawodowego hokeja, wielkich emocji i gorących romansów. Autorka umiejętnie łączy lekką, wciągającą fabułę z tematami dotyczącymi odnajdywania siebie, budowania pewności siebie oraz rozpoczynania życia od nowa.
Główną bohaterką powieści jest Tess Owens, kobieta stojąca na życiowym rozdrożu. Jej małżeństwo dobiega końca, a były mąż nie zamierza ułatwiać jej rozpoczęcia nowego etapu. Tess postanawia więc zrobić to, co wydaje jej się najprostszym rozwiązaniem – uciec od problemów i zacząć wszystko od nowa w innym mieście. Tam trafia do grona znajomych związanych z drużyną Jacksonville Rays i próbuje rozkręcić własny biznes. Szybko okazuje się jednak, że największym wyzwaniem może być nie rozwód czy nowa praca, lecz spotkanie z Ryanem Langleyem – młodszym od niej o dziesięć lat zawodnikiem NHL.
Jednym z największych atutów książki są bohaterowie. Tess to postać, którą łatwo polubić. Jest inteligentna, zabawna i pełna wewnętrznych sprzeczności. Z jednej strony chce odzyskać kontrolę nad własnym życiem, z drugiej nadal zmaga się z konsekwencjami nieudanego związku i utratą pewności siebie. Jej rozwój na przestrzeni powieści wypada bardzo naturalnie i wiarygodnie. Ryan natomiast nie jest typowym sportowcem-romantycznym bohaterem. Choć posiada urok, pewność siebie i status gwiazdy hokeja, kryje w sobie także dużą dojrzałość emocjonalną. Relacja między bohaterami rozwija się stopniowo, dzięki czemu czytelnik może uwierzyć w rodzące się między nimi uczucie.
Emily Rath świetnie radzi sobie z budowaniem chemii między postaciami. Dialogi są dynamiczne, pełne humoru i naturalnych przekomarzań. Autorka nie unika także bardziej pikantnych scen, dlatego książka przeznaczona jest przede wszystkim dla dorosłych odbiorców. Sceny romantyczne są odważne, ale dobrze wpisują się w historię i nie przytłaczają głównej fabuły.
Dużą zaletą powieści jest również klimat drużyny hokejowej. Choć sport stanowi raczej tło wydarzeń niż ich główny temat, relacje między zawodnikami dodają historii energii i lekkości. Fani romansów sportowych z pewnością docenią obecność znanych bohaterów z pierwszego tomu oraz poczucie wspólnoty, jakie panuje w drużynie Jacksonville Rays.
„Pucking Wild” to książka, która dostarcza dokładnie tego, czego oczekuje się od dobrego romansu sportowego: emocji, humoru, atrakcyjnych bohaterów i historii dającej nadzieję na nowy początek. To opowieść o odzyskiwaniu własnej siły, przełamywaniu ograniczeń i odwadze do sięgania po szczęście, nawet gdy wydaje się ono nieosiągalne. Miłośnicy romansów z motywem age gap, silną bohaterką oraz sportowym tłem znajdą tutaj wiele powodów do zadowolenia.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2026-05-19
Tytuł oryginału: Pucking Wild
Beata Zielonka
Nie mogę zakochać się w żadnym graczu... nie mówiąc już o trzech! Nazywam się Rachel Price i dwa miesiące temu spotkałam idealnego mężczyznę. Spędziliśmy...
Jake daje mi radość. Caleb przynosi ukojenie. Ilmari to mojaopoka. Chcę ich wszystkich... Nazywam się Rachel Price. Kilka miesięcy temu zaczęłam staż...