Samotność to pojęcie z jakim mamy do czynienia w książce dr Billa Howatta. Nie wątpliwie pandemia Covid-19 przyczyniła się do jej powiększania się w społeczeństwie. Zamknięci w domach, pozbawieni kontaktu z innymi ludźmi zostaliśmy skazani na tą chorobę. Tak sobie nazywam samotność. Bo to nie jest coś co jest dla nas jako ludzi dobre.
Książka napisana w przystępny sposób myślę, że zaciekawi większość z nas. Autor podzielił ją na trzy rozdziały i co wg mnie najbardziej istotnie w niej to zamieścił w niej sprawdziany czyli nic innego jak ćwiczenia gdzie możemy ocenić poziom swojej "samotności", a także wskazówki jak się z niej wydostać.
Do mnie w szczególności przemówił rozdział otwierania mentalnej pułapki - myślę, że właśnie kwestia postrzegania świata i naszego nastawienia jest bardzo ważna. Grunt by być świadomym tego co się z nami dzieje, bo od tego momentu może być tylko lepiej.
Co jest też dla mnie bardzo ważne i sama się tego nauczyłam to to, że proszenie o pomoc nie jest niczym złym ani wstydliwym :)
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-02-01
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: The Cure for Loneliness: How to Feel Connected and Escape Isolation
aneta_w_trasie