Duszny i przyt³aczaj±cy klimat Karoliny Pó³nocnej. Lincoln Rhyme postanawia walczyæ o powrót do zdrowia. Decyduje siê na nowatorsk± operacjê, która ma minimalnie poprawiæ jego i tak op³akany stan.
Kiedy przygotowuje siê do zabiegu, w szpitalu w którym przebywa pojawiaj± siê okoliczni stró¿e prawa. Prosz± go o pomoc w rozwi±zaniu sprawy zabójstwa i porwania. Niechêtnie godzi siê na pomoc i wspólne z Ameli± Sachs zatapia siê w morzu dowodów zebranych na miejscu zbrodni.
Tym razem jednak Lincoln nie czuje siê swobodnie w sennym miasteczku, otoczonym gêstymi lasami i mokrad³ami. Nie czuje siê pewnie bo jest tam obcy. Nie zna terenu i musi dzia³aæ po omacku.
Czy b³yskotliwy kryminalistyk rozwi±¿e sprawê, z któr± nie s± w stanie poradziæ sobie okoliczni policjanci? Tym razem wydaje siê, ¿e jak nigdy bêdzie musia³ polegaæ na innych, niekoniecznie osobach, którym ufa.
„Puste krzes³o” to trzeci tom serii z Lincolnem Rhyme’m. Jeffery Deaver przyzwyczai³ nas do zawi³ych intryg i ekstremalnego tempa w jakim porusza siê wymy¶lona przez niego fabu³a. Nie inaczej jest tutaj.
Mnogo¶æ dowodów rzeczowych, technologicznych gad¿etów i badañ laboratoryjnych. Do tego geologia, biologia i historia obszaru do zagadnienia, które bêd± pojawiaæ siê w fabule tej ksi±¿ki. Warto zaznaczyæ, ¿e te ciekawostki nie przyt³aczaj±, za to wrêcz zachêcaj± do pog³êbiania wiedzy ju¿ poza stronami ksi±¿ki. Przynajmniej tak by³o u mnie.
Jak mawia³ „klasyk z piek³a do nieba i w druga stronê”. Tak mo¿na opisaæ to co dzieje siê w tej ksi±¿ce. Kiedy ju¿ nam siê wydaje, ¿e dochodzimy do rozwi±zania zagadki, wtedy wszystko siê wali i trzeba zaczynaæ od nowa.
Deaver to jako¶æ – najwy¿szy poziom intrygi jaki mo¿na sobie wyobraziæ, a zakoñczenie? Moi drodzy, to co wymy¶li³ autor na koñcu – k³aniajcie siê narody, mnie wysadzi³o z fotela.
Polecam serdecznie.
Wydawnictwo: Prószyñski i S-ka
Data wydania: 2024-06-20
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
Tytu³ orygina³u: The Empty Chair
Doda³/a opiniê:
ZaczytanyGlina
Odliczanie zaczyna siê w po³udnie, kiedy autokar wioz±cy uczennice do szko³y dla nies³ysz±cych i ich nauczycielki zatrzymuje siê na pustej drodze: trzeba...
Podczas koncertu w klubie muzycznym Solitude Creek w Monterey dochodzi do tragedii. Widzowie – zaalarmowani o wybuchu po¿aru – wpadaj± w panikê...