Pamiętacie Iwo Raka?
Okazuje się, że życie jak zwykle przerasta wyobraźnię. @nadia_szagdaj i @grzegorz_filarowski wracają do tej historii, pokazując jak dziurawy, bezradny i bezsensowny jest system wobec oszusta i jak bezsilne i zmanipulowane mogą być ofiary.
Rak przez 14 lat wymykał się sprawiedliwości fundując swoim ofiarom najprawdziwsze piekło. Ból fizyczny i psychiczny, znęcanie, zastraszanie i manipulacje. Właściwie Iwo Rak stosował Gaslighting zanim to było modne.
Autorzy poruszają trudne społecznie tematy, nie boją się rozgrzebywać zaślepionych ran, dotykają najczulszych strun i dają głos ofiarom.
Ta książka jest niezbędna by pojąć, jak ważne jest by ofiary przemocy miały odwage mówić. Jak trudno jest wyjść z cienia gdy cały czas boisz się, że twój koszmar może wrócić.
Jest to książka niezwykle ważna, bo ofiarami Raka były kobiety "silne i niezależne", wpływowe, bogate, świadome własnej wartości i możliwości. Kobiety, których jedynym błędem była miłość. Warto ją pokazywać i uświadamiać, że ofiarą może być każdy, nie tylko kobiety niewykształcone czy nieobyte, ale przede wszystkim te, które uważają się za zbyt silne by być słabe.
Polecam z całego serca 🔥🔥🔥
Data wydania: 2024-11-01
Violetta Bocian
- Karma to suka, Ireczku, jeszcze się przekonasz - stwierdził na głos Gregorczyk. Wiedział, co mówi. To on był jego karmą.
Początek roku 1913. Szef policji w Breslau, Gabriel Hübschner, prowadzi śledztwo w sprawie tajemniczych samobójstw prostytutek. Po starej znajomości...
Młoda dziennikarka i autorka widmo, Ina Fischer wraca do swego mieszkania we Wrocławiu z krótkich londyńskich wakacji. Po bolesnym zderzeniu z rzeczywistością...
Wiedziała, że aresztowanie Iwo dla niej było dopiero początkiem gehenny. Teraz w sądzie, będzie musiała stanąć z nim twarzą w twarz i opowiedzieć obcym ludziom, co jej robił.